25 mitova o ljepoti – La PIEL
VAŠA KOŠARICA
No item added.
Uspješno! Popust se primjenjuje na naplati.
Kod nije valjan.
Primjeni kod
Nastavi kupovinu
Silikonski kist za lice
Silikonski kist za lice
€10,60
79,87 HRK
Traka za kosu
Traka za kosu
€11,95
90,04 HRK

25 mitova o ljepoti

Zaštitna krema od sunca koristi se samo ljeti kad smo na plaži? Odgovor na ovo i na mnoga druga pitanja saznajte u nastavku!

Možemo se složiti sa činjenicom da smo se svi toliko puta našli u situaciji u kojoj se slijepo držimo nekih pravila u području ljepote i njege kože, a da ni sami zapravo ne znamo zašto. No ne samo da ne znamo pozadinu koja stoji iza stvari koje uvriježeno radimo i koristimo, nego se niti ne trudimo istražiti i naći pravu istinu.

Mitovi I Zablude Za Njegu Koze I Tijela

 

 

Kako bismo Vam pomogli da prepoznate svoje pogreške u koracima beauty rutine, u nastavku Vam donosimo neke od najzastupljenijih i najpoznatijih mitova, kao i razloge zašto nisu, ili ipak jesu, točni. 

 

Mitovi o njezi kože:

Mit 1: AHA kiseline moju kožu čine osjetljivom na sunce što znači da ih tijekom dana ne smijem koristiti.

Netočno!

Iako kožu čine osjetljivom na sunce čak i do 15 dana nakon korištenja, AHA kiseline, uz dovoljnu i adekvatnu količinu te redovito obnavljanje kreme sa zaštitnim faktorom, prihvaća i jutarnja rutina njege kože, odnosno mogu se koristiti i tijekom dana. No to ne znači da ih ne možete uvrstiti kao korak Vaše večernje rutine njege lica. Korištenje AHA kiselina prilagodite svojim potrebama kako Vam najviše ne odgovara (kliknite i pogledajte naš Superpower liquid s 5% AHA kiselineali ne zaboravite veliki zaštitni faktor nakon nanošenja po danu! Mi imamo našu Sun BABE kremu sa zaštitnim faktorom SPF 50 (kliknite i pogledajte), lagane teksture, koja ne ostavlja bijele tragove, idealna kao podloga ispod make up-a.

 

Koristenje Seruma U Njezi Koze Anti Age Kozmetika

Mit 2: Serum je namijenjen samo starijima od 30 godina.

Netočno!

Ovo je jedna od čestih zabluda, na što mi dajemo odgovor da nikada nije prerano početi s njegom kože i adekvatnom njegom ju pripremiti na starenje, a starenje čak i pokušati delegirati. Da bi Vam koža bila zdravija i sjajnija s korištenjem seruma možete početi već u dvadesetim godinama. S obzirom da u ovim godinama koža počinje gubiti elastičnost, u tridesetim godinama je naročito preporučljivo koristiti serum u njezi kože jer u ovim godinama pa čak i ako se trudite biti fizički aktivniji i pravilnom prehranom održati mladoliki izgled, bez dodatne njege to nećete uspjeti. Ukoliko je u pitanju serum na bazi vode (npr. hijaluronski serum, vitaminski serum...) on se uvijek nanosi PRIJE hidratantne kreme, a ako je u pitanju uljni serum, on se nanosi NAKON hidratantne kreme, da zadrži vlagu i stvori zaštitni faktor. Preporučamo korištenje naše LAB kreme za lice (kliknite kako biste saznali više) (2u1 dnevna i noćna krema u jednoj), koja u sebi sadrži čak 6 aktivnih sastojaka, a pogodna je za mlađu kožu (20+), ali i zreliju. Nakon nje, staviti LAB lipo serum (kliknite kako biste saznali više) koji u svojem sastavu ima 8 ulja (sadrži i skvalan, poznat kao "bezmasno ulje").

 

Mit 3: Svu kozmetiku treba mijenjati ili rotirati da bi ostala efikasna.

Netočno!

Makar ćemo se složiti da smo svi pokleknuli ovom mitu i proizvode iz svoje njege prestali koristiti jer smo dobili osjećaj da nam više ne pomaže, za mnoge proizvode, odnosno sastojke vrijedi upravo suprotno. Npr. vitamin C, retinol, AHA kiseline moraju se koristiti duži period kako bi dali željene rezultate, gdje mislimo na mjesece i godine u stalnom kontinuitetu. Da, za njih se kaže da je koži potrebno vremena da se navikne, ali ne u smislu da prestaju biti efikasni, nego upravo suprotno: duža upotreba proizvoda ojačava kožu i čini je manje podložnom iritaciji. Naš Superpower liquid s 5% AHA kiseline (kliknite kako biste saznali više) pogodan je za sve tipove kože, osim ako je u pitanju jako osjetljiva i jako suha koža. Svakako ako još nikad niste koristili kiseline u rutini, potrebno ih je uvoditi polako, dok se koža ne navikne. Superpower liquid se koristi prije spavanja, nanosi se na čistu kožu, u tankom sloju i ne stavlja se krema prije ili nakon, već se ostavi preko noći da djeluje. Moguće je malo peckanje na početku ako koža nije navikla na kiseline.

 

Mit 4: Koža mi se naviknula na proizvod što znači da mi više ne pomaže.

Netočno!

Kad dobijete dojam da Vam se koža naviknula na određeni proizvod i da Vam on više ne pomaže, moramo Vas iznenaditi i reći da je to zapravo dobro! Naime, proizvod Vašoj koži i dalje radi ono što mora, ali ste se vi, najvjerojatnije, navikli na rezultate. Svi znamo da kad prvi put probamo nešto novo, promjena je očigledna i najveća te da se najveći pomaci vide na samom početku modifikacije. Nažalost, "u krvi" nam je da se na sve dobro lako navikavamo i počinjemo uzimati zdravo za gotovo. Tako je i s korištenjem proizvoda za njegu kože. Nakon nekoliko mjeseci čini Vam se da se ništa posebno ne događa, da drastični rezultati s početka izostaju. Ono što se zapravo dogodilo jest to da Vam je nakon redovitog korištenja proizvoda, koža bolja, čvršća i hidratiziranija pa više nema toliko mjesta za napredovanje

 

Mit 5: Nakon korištenja proizvoda osjećam peckanje, što znači da on djeluje.

Netočno!

Osjećaj laganog peckanja i trnci na koži normalna su pojava prilikom primjene nekih proizvoda, npr. onih koji sadrže kiseline  ili maski od gline. No, samo zato jer su normalna pojava, ne znači da su nužna pojava i da njihov izostanak znači da proizvod ne djeluje. Također, u slučaju kiselina trnci su normalna pojava u početku primjene proizvoda, ali trebali bi nestati kad se koža navikne na kiselinu. Ali samo zato jer nakon korištenja proizvoda osjećate trnce ili peckanje, to ne znači da on uistinu i djeluje u dobrom smjeru za Vašu kožu. Možda Vaša koža zapravo ima laganu reakciju na nešto u proizvodu, jer kad pričamo o peckanju, bitno je znati da se misli upravo na to - peckanje. Ništa više od toga, jer sve više od toga nije dobro. Ako primijetite peckanje, osjećaj da Vam koža gori, osjećaj svrbeža ili pak jako crvenilo, proizvod s kože odmah detaljno isperite, stavite ga sa strane i proučite što je to na Vašoj koži moglo izazvati takvu reakciju.

 

Mit 6: S nekim proizvodima se mora praviti pauza.

Točno!

Neki proizvodi zaista zahtijevaju prekid. To su, u prvom redu, preparati čiji sastojak su kortikosteroidi, odnosno protuupalne lijekove za liječenje kožnih bolesti, ali oni spadaju u grupu lijekova i svakako ih ne treba koristiti bez konzultacija s liječnikom. 

 

Mit 7: Flasteri za nos rješavaju problem mitesera.

Netočno!

Flasteri za nos kojima se "rješava problem" će vam samo izvući prljavštinu koja se svakodnevno skuplja na licu, ali miteseri ostaju na mjestu. Jedini pravi način za tretiranje i rješavanje mitesera je mehaničko izvlačenje te kemijski i mehanički pilinzi. Idealno rješenje je korištenje našeg Superpower liquid-a s 5% AHA kiseline, i maske za lice (kliknite kako biste saznali više o La PIEL Lab maski za lice) koja u sebi sadrži gline.

 

Mit 8: Što više proizvoda za njegu, to bolje.

Netočno!

Poznajte li uopće osobu koja u svojoj kupaonici ima samo jednu kremu ili jedan tonik? Iako većina nas ima više vrsta raznih proizvoda koji natrpavaju korake u njezi kože, stručnjaci iz područja njege kože kažu da je osobi sa zdravom kožom savršeno dovoljna rutina u tri koraka koja se sastoji od mlijeka za čišćenje lica, tonika i hidratantne kreme. Ako za time osjećate potrebu, jednom tjedno možete staviti hranjivu masku, i to je sasvim dovoljno. Dakle, baš kao što ljeti naše oblačenje nije u 5 slojeva, tako niti na kožu, ako nije potrebno, ne moramo stavljati suvišne slojeveJednostavnost je uvijek najbolji izbor. Ne treba Vam jako puno proizvoda za kožu, a odaberite one koji Vam najbolje odgovaraju i vodite računa o namjeni proizvoda i teksturi: serumi i kreme nemaju isti cilj, a niti jedan sastojak neće odgovarati baš svakoj koži.

 

Mit 9: Zaštitni faktor potreban je samo ljeti kad sam na suncu.

Netočno!

Iako smo pod utjecajem sve snažnijih liječničkih upozorenja počeli mnogo ozbiljnije shvaćati nanošenje kreme sa SPF-om, većina ljudi još uvijek smatra da je zaštitni faktor potrebno nanositi samo prije direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti, poput odlaska na plažu ili cjelodnevnog boravka na otvorenom. Želimo li svoju kožu zaštititi od UV zraka i prevenirati mrlje, preuranjene bore, ali i karcinom kože, SPF je potrebno nanositi i kad je vrijeme oblačno i kišno jer UV zrake prodiru kroz oblake. Također, kožu je poželjno štititi i zimi, jer snijeg reflektira gotovo 80% štetnih zraka, što može oštetiti našu kožu jednako kao i ljetno sunce.

Unos Tekucine Hidratacija Za Zdrav Izgled Koze

Mit 10: Za zdravu kožu je dovoljno samo da pijem što više vode.

Netočno!

Nemojte misliti da ćete ispijanjem tri litre vode na dan kožu iznutra hidratiziratirati i pomladiti ili da ćete samim ispijanjem ogromnih količina vode "izliječiti" problematičan ten prošaran aknama i miteserima. Ne kažemo da je ispijanje tekućine beskorisno, naprotiv, voda utječe na opće dobrostanje organizma, pospješuje probavu i rad bubrega... ali nije zamjena za hidratantne i ostale preparate koji Vašoj koži ciljano pomažu.

 

 

 

Mitovi o tipovima kože:

Mit 11: Suha i dehidrirana koža su ista stvar.

Netočno!

Jedna od najčešćih zabluda je upravo poistovjećivanje suhe i dehidrirane kože. Dakle, kako razlikovati suhu od dehidrirane kože? U osnovi, suhoća se odnosi na tip kože, a dehidracija na stanje kože. To znači da je suha koža često dugoročna i genetski uvjetovana, odnosno nasljedna, dok se dehidracija odnosi na trenutno stanje i može se odnositi na svaki tip kože. Suhoj koži nedostaje masnoće jer proizvodi manje sebuma nego normalna koža. Taj nedostatak sebuma znači da koža nema dovoljno lipida koji su joj potrebni da zadrži vlagu i izgradi snažnu i nepropusnu hidrolipidnu barijeru koja ju štiti od štetnih vanjskih čimbenika. S druge strane, dehidrirana je koža stanje jer se koža, kao i cijeli organizam, neprestano mijenja ovisno o dobi, životnom stilu i okolišu, i za razliku od suhe kože, dehidriranoj nedostaje vlage, a ne masnoće. 

 

Masna Koza Visak Sebuma Njega Koze

Mit 12: Puno proizvoda za uklanjanje nečistoća suzbit će višak sebuma.

Netočno!

Najčešća pogreška koju rade osobe s masnom kožom je korištenje previše proizvoda za uklanjanje nečistoća. Pretjerano čišćenje lica može uzrokovati još veće lučenje sebuma. Naime, takvim proizvodima koža se dehidrira te zbog toga počinje proizvoditi više masti. Dodatni višak sebuma začepljuje pore i rezultira prištićima, a agresivna sredstva za čišćenje narušavaju i prirodnu zaštitnu barijeru te otežavaju održavanje zdrave ravnoteže kože.

 

Mit 13: Masna koža ne može biti dehidrirana.

Netočno!

Baš kao i suha i mješovita, i masna koža može biti dehidrirana. Dehidracija kože podrazumijeva nedostatak vode, što nema veze s time je li koža masna, jer masna koža znači višak sebuma, a ne višak vode.

 

Mit 14: Hidratantne kreme nisu za masnu kožu.

Netočno!

Još jedna zabluda usko vezana s prijašnjom tvrdnjom. Hidratacija kože važna je za svaki tip kože, stoga i masnoj koži trebaju hidratantni proizvodi. Pravilna njega koja uključuje redovitu hidrataciju kože sprječava prijevremeno starenje i održava kožu zdravom. Osobe s masnom kožom trebale bi birati hidratantni proizvod na bazi vode i bez ulja (oil-free). Redovitim dopremanjem vode u stanice kože smanjit će se i pojačana proizvodnja sebuma, omogućiti obnova zaštitne barijere i pomoći masnoj koži da lakše regulira vlastitu ravnotežu.

 

Mit 15: Zbog masne kože moram izbjegavati kreme sa zaštitnim faktorom.

Netočno!

Osobe s masnom kožom nerijetko izbjegavaju kreme sa zaštitnim faktorom, misleći da su takvi proizvodi preteški i da kožu ostavljaju još masnijom. No na tržištu su dostupne različite kreme sa zaštitnim faktorom s novim formulama koje su prilagođene svakom tipu kože. Bez obzira na tip kože, svi trebaju nanositi kremu sa zaštitnim faktorom svaki dan. Jednako kao i kod hidratantnih krema, treba izabrati kremu sa zaštitnim faktorom koja je lagane teksture i bez puno ulja, s matirajućim učinkom.

 

Mit 16: Akne su znak loše higijene.

Netočno!

Samo zato što netko ima akne, ne znači da ne vodi računa o osobnoj higijeni. Naravno da je pravilno čišćenje lica prvi korak za održavanje stvari pod kontrolom, ali uz higijenu postoje mnogi čimbenici koji na nastanak akni imaju puno veći utjecaj. Jedan od njih je genetika, odnosno sklonost aknama može biti genetski nasljedna pa će neki ljudi imati akne unatoč najboljoj njezi i savršenom zdravlju. Hormoni te razne bolesti i stanja također imaju veliki utjecaj. Dakle ginekološki problemi, hormonalni disbalansi, neke autoimune bolesti i medicinska stanja mogu uzrokovati nastanak raznih vrsta akni, a čak i uz najbolju higijenu lica, ove akne se neće povući jer je problem koji ih izaziva potrebno liječiti iznutra. Iako ovo nije slučaj kod svih, kod nekih ljudi akne mogu biti uzrokovane intolerancijom na određene namirnice ili njihove sastojke, npr.aditive. U zadnje vrijeme se dosta priča o mliječnim proizvodima kao uzročnicima akni, ali na tapeti su još i razna umjetna bojila, gluten te hormonski dodaci koji se daju peradi. Zadnji, ali ne najmanje važan čimbenik za nastanak akni je taj da su osobe koje imaju masni tip kože sklonije aknama. Tip kože je dugoročan i težak za mijenjanje te nema veze s osobnom higijenom. Dakle, bitno je otkriti uzrok svojih akni i na njega adekvatno djelovati kako bi se što učinkovitije uklonio, a pretjeranim pranjem lica u želji da ono bude čisto, kožu možete samo isušiti i upale čak i pojačati.

 

Mit 17: Zubna pasta pomaže kod akni.

Netočno!

Iako bi to bilo zaista prigodno i praktično, u tome nema previše istine. Prema riječima stručnjaka, ovaj je mit vjerojatno nastao zbog toga što neke paste za zube imaju antibakterijska svojstva. Da, stavljanje paste na upaljeno područje lica možda će umanjiti crvenilo i isušiti dio za koji želite da splasne, ali nećete postići apsolutno nikakav dugoročan efekt. Dapače, oni koji imaju osjetljivu kožu, nanošenjem zubne paste riskiraju dodatne iritacije, ali i nova upalom zahvaćena područja lica. U konačnici, ovisno o tipu kože, korištenje paste može dovesti do hiperprodukcije sebuma, zbog koje će Vam nastati novi prištići, ili pak osjećaja zatezanja.

  

Njega Koze I Tijela Prirodna Kozmetika

Ostali beauty mitovi:

Mit 18: Puder se testira na ruci.

Netočno!

Muke biranja nijanse tekućeg pudera prošli smo svi. No unatoč što smo tako radili dugi niz godina, puder ne bismo trebali testirati na ruci. Preporuka i idealno bi bilo da se testira na bradi, no ako Vas muči izgled prilikom izlaska iz prodavaonice, budući da na bradi imate nekoliko nijansi pudera,  postoji jedan trik! Nijanse pudera testirajte na vratu, budući da je nijansa kože na vratu za jednu nijansu svjetlija od kože na licu pa će se razlika isprobanih nijansi lako vidjeti i uočiti te ćete lakše pronaći odgovarajući puder za Vaše lice.

 

Mit 19: Nakon šišanja, kosa raste brže.

Netočno!

Vaša kosa je mrtva i nema živčanih završetaka ni krvnih žila, zbog čega Vas šišanje ne boli, odnosno ne osjećate rezanje. Zbog toga kosa ne može odgovoriti na ono što joj se događa, tako da kad je odrežete na vrhovima, ne postoji način da korijen kose zna da ste je odrezali. Kosa uvijek raste jednakom brzinom, jedino što će rasti zdravija i, ako ju redovito šišate, neće se petljati ni pucati, pa će Vam izgledati bujnije, a možda i duže.

 

Mit 20: Sijeda vlas se ne smije čupati jer će čupanjem narasti 3 nove.

Netočno!

Sa stopostotnom sigurnošću možemo Vam reći da je ovo mit. Iz svakog folikula raste samo po jedna vlas i taj je broj nemoguće povećati. U protivnom, kad bi to bilo moguće, ćelavost bi bila iskorijenjena. Taj dobro poznati klasičan mit o sijedama vjerojatno je nastao zbog toga što, kad iščupate jednu sijedu vlas, ubrzo počnete percipirati i ostale.

 

Mit 21: Pomoću kave mogu se riješiti celulita (ili ga barem smanjiti).

Točno!

Kofein i antioksidansi iz kave donekle nam mogu pomoći, ako ne u rješavanju celulita, onda bar da ga smanjimo. Kofein će proširiti krvne žile, zbog čega će se naša koža barem privremeno zategnuti i na taj način uspješno prikriti celulit. No, nepoželjna narančina kora koju koju toliko ne volimo, to ipak ne prihvaća kao trajno rješenje.

 

Mit 22: Brijanjem mi dlake postaju čvršće.

Netočno!

Zapravo, ono nije istina. Na vrlo kratak i jasan način možemo reći da se ustvari ne radi o tome da dlake koje nam rastu nakon brijanja postaju čvršće, već su nekako kraće i bodljikave, zbog čega nam se može činiti da su očvrsnule. Također, prilikom brijanja dlake režemo na najdebljem dijelu, kod samog korijena, što znači da kad izrastu izgledaju deblje, iako to zapravo nisu. Za usporedbu, depiliranjem voskom ih čupamo pa prilikom rasta prvo izbije tanji vrh zbog čega nam se čini da smo dlake stanjili.

 

Mit 23: "Beauty sleep" je samo nešto što govore na filmovima.

Netočno!

Koliko god se pričalo o njemu u kontekstu samo jednog od mitova o ljepoti koji se princezama govori na filmovima, činjenica je da je "beauty sleep" neophodan za održavanje Vašeg lijepog i zdravog izgleda. Naime, noć je ključni dio dana za cijeli organizam jer tada dolazi do proizvodnje novih i otklanjanja odumrlih stanica. Za taj je proces zaslužan neurohormon koji se aktivira zalaskom sunca i signalizira organizmu da je vrijeme za spavanje - melatonin. Upravo nedostatak ovog hormona u organizmu uzrokuje onaj sivi ten i podočnjake koji se pojavljuju nakon neprospavane noći. 

 

Mit 24: Bijele pruge na noktima pokazuju da mi fali kalcij.

Netočno!

Nokti nastaju u koži koja se nalazi na vrhu prsta, a kad je ta koža istraumatizirana, udarana ili izgrizena, ona ne raste kako treba. Ispod nje  čak može ući malo zraka, što se na noktima vidi kao bijele pruge. Kalcij je bitan za njihovo zdravlje, kao i za kosti i zube, ali bijele pruge na noktima ne pokazuju njegov nedostatak.

 

Mit 25: Parfem je poželjno čuvati u hladnjaku.

Točno!

Ni ovo nije mit! Ako ne u hladnjaku, neka to svakako bude neko hladnije mjesto. Tako parfem neće brzo ishlapiti i izgubiti miris zbog kojega ga i koristite. Također, vodite računa i o tome da parfemi, osim određene temperature, zahtijevaju i tamnije prostore. 

 

Maska Za Lice Njega Koze Prirodna Kozmetika

 

Nadamo se da smo Vas uspjeli naučiti nešto novo i potaknuti Vas da ubuduće preispitujete činjenice i tako sebi i svome tijelu pružite ono što Vam treba! :)


2 komentara

  • mislim da sam do sad živjela u zabludi, haha.. naučila sam jako puno tog iz ovog bloga.

    Edvina
  • Mooolim? U koliko toga sam vjerovala, a sad se ispostavilo da je ustvari krivo. Hvala što sete me prosvijetlili 😂

    Silvija

Komentiraj

Komentari moraju biti odobreni prije objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 40 € (301,4 kn) i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo visokokvalitetne sastojke koji dubinski njeguju Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.