Orahovo ulje rješava veliki broj problema – La PIEL
VAŠA KOŠARICA
No item added.
Uspješno! Popust se primjenjuje na naplati.
Kod nije valjan.
Primjeni kod
Nastavi kupovinu
Silikonski kist za lice
Silikonski kist za lice
€10,60
79,87 HRK
Traka za kosu
Traka za kosu
€11,95
90,04 HRK

Orahovo ulje - ulje za sve potrebe

Što je orah i zašto je zdrav?

Orah, jezgričasto voće koje potječe iz Srednje Azije i mediteranske regije. Poznato je da je orah prepun omega-3 kiselina, proteina, antioksidansa, biljnih sterola, magnezija, bakra, vitamina A, vitamina D itd. Ne samo da orasi imaju dobar okus, već nam daju energiju i pomažu održati nas zdravima. Stari Grci su ih zvali "Jupiterovim plodom", smatrajući ih pogodnima i za bogove.

Od drevnih se vremena orasi spominju u vezi s intelektualnošću - sam plod ima oblik ljudskoga mozga zbog čega ga često zovu i "hrana za mozak". Naširoko se koristi u kulinarstvu za izradu tjestenine, u desertima, energetskim pločicama, za doručak.. itd.  

Svo jezgričasto voće dobro je za zdravlje, ali u usporedbi s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata. A svi znamo koliko su antioksidansi važni za naš organizam.

Postoji dvadesetak vrsta oraha. Dvije najpoznatije vrste su perzijski orah (Juglans regia) koji potječe iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Sjeverne Amerike.

Danas se orasi uzgajaju u područjima od jugoistočne Europe sve do Japana, te u nekim dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine. Plodovi svih oraha su jestivi, ali orasi koje možete kupiti u trgovinama većinom su plodovi perzijskog oraha. Potrebno je 15 godina kako bi drvo naraslo i počelo davati plodove. Prosječno drvo oraha daje plod 45 godina.

Iako većina nas konzumira orase vrlo često, danas se sve više koristi i orahovo ulje. Razlog tome zasigurno su brojne zdravstvene dobrobiti kojima djeluje na organizam. Također, koristi se i kao prirodni lijek u kozmetici. 

Orahovo Ulje Za Kozu I Lice

Orahovo ulje i njegove koristi 

Postoje dvije vrste orahovog ulja koje su komercijalno dostupne - hladno prešano i rafinirano. Hladno prešano organsko ulje oraha sastoji se od većine hranjivih sastojaka koji su važni za naše zdravlje i stoga je skuplje. S druge strane, rafinirano orahovo ulje ima malo hranjivih sastojaka.

Blagodati upotrebe orahovog ulja:

  • Borbe protiv gljivičnih infekcija - orahovo ulje može se koristiti za liječenje gljivičnih infekcija poput kandide, trbušnog svrbeža i atletskog stopala. Hladno prešano orahovo ulje može se nanijeti na zahvaćeno područje ili pomiješati s drugim anti-gljivičnim sastojcima poput češnjaka. Infekcije se također mogu liječiti dodavanjem nekoliko kapi ulja čajevca u orahovo ulje. Kako bi se spriječile ponovne infekcije, ove lijekove treba redovito primjenjivati. Protugljivična svojstva orašastih plodova pomažu i u borbi protiv akni.
  • Anti age djelovanje -  orahovo ulje bori se i odgađa starenje pomažući u smanjenju ili sprječavanju nastanka bora zbog vitamina B koji smanjuje razinu stresa i oslobađa nas slobodnih radikala koji uzrokuju stres. Vitamin E osigurava čvršću i mladoliku kožu, budući da je izuzetno učinkovit antioksidans. Orahovo ulje može se pomiješati s jogurtom, medom i zobenim pahuljicama u prahu kako bismo napravili DIY masku za lice. Kućni pripravak koji može pomoći održati kožu blistavom i mekom.
  • Pomoć kod liječenja psorijaze - psorijaza je kronična kožna autoimuna bolest za koju je tipična pojava crvenila te odebljanja kože koji su prekriveni srebrno bijelim i suhim ljuskama. Može se pojaviti kao kožni osip ili osip na tjemenu. Primjena orahovog ulja na zahvaćeno područje pomaže ublažiti upalu. Može se nanositi izravno na mjesto upale ili miješati s vodom dok se kupate.
  • Smanjuje podočnjake i vrećice ispod očiju - nedostatak sna, stres i ekcemi uzrokuju podočnjake i vrećice ispod očiju. Primjena toplog orahovog ulja može biti vrlo korisna za posvjetljivanje  podočnjaka- Masiranje mlakog ulja redovito posvjetljava kožu, čini je zdravijom i vraća joj prirodni sjaj. Natečenost i tupost očiju su uklonjene i čini se puno svjetlije i svježe.
  • Pomaže kod upalnih bolesti i probavnih tegoba - bolesti poput astme, ekcema i artritisa mogu se ublažiti primjenom orahovog ulja na područja koja uzrokuju probleme. Orasi sadrže visok sadržaj vlakana što poboljšava kretanje crijeva i otklanja većinu probavnih tegoba.

Orahovo ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama i odličan je izvor omega-3 masnih kiselina. Mnoštvo vitamina nalazi se orahovom ulju, primjerice vitamin B, vitamin C, i  vitamin E. Od minerala u orahovom ulju nalazimo željezo, kalcij, selen, magnezij, fosfor i cink.

Konzumiranjem orahovog ulja riješit ćete se problema s jetrom, problema s disanjem kod bolesti dišnog sustava, smanjit ćete rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, kao i smanjiti razinu triglicerida i kolesterola. Imate li problema s oslabljenom cirkulacijom preporučamo korištenje orahovog ulja. Ono će također poboljšati rad mozga i pamćenje pa se posebno preporučuje kod stresnih situacija, a dobro je i za nesanicu i za reguliranje krvnog tlaka. 

U sve se dobrobiti orahovog ulja možete vidjeti koristeći naš multinamjenski  Beach BABE.To je maslac-ulje koji osim orahovog ulja sadrži i kokosovo , arganovo, ulje mrkve i ulje masline. Obogaćeno je i hijaluronom koji veže vodu na sebe i dubinski hidratizira kožu, vraća joj vlagu i elastičnost. Osim brončanog, Unicorn Beach BABE također sadrži ulje oraha, ali i ulje badema, ulje marelice, ulje masline i ulje sjemenki grožđa.

Beach BABE Bronze Ulje By La Piel

 

Orahovo ulje za kosu

Orahovo ulje možete bez problema nanijeti direktno na Vašu kožu. Ono zbog čega je ulje od oraha tako zdravo za Vašu kosu je zbog visoke koncentracije omega-6 masnih kiselina, čiji nedostatak može dovesti do usporavanja rasta Vaše kose.

Orahovo ulje brzo prodire u kožu i ulazi u folikulu dlake te povećava sadržaj ljekovitih svojstava i proteina u samom središtu vlasi.

Prisustvo zdravih masnih kiselina iz orahovog ulja umiruje upalne procese u folikuli, čiste prostor između i pospješuju rast nove, mlade kose.

Značajna količina kalcija koja se nalazi u orahovom ulju, također, potiče  i stimulira proizvodnju novih ćelija. Antibakterijski sastav ovog ulja idealan je u sprečavanju preranog gubitka kose. Kako biste spriječili gubitak iste, dva puta tjedno laganim pokretima utrljajte orahovo ulje na tjeme i ostavite dvadesetak minuta te isperite šamponom.

 

Kako napraviti domaće orahovo ulje?

Domaće orahovo ulje se priprema vrlo jednostavno. Potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • staklena teglica
  • maslinovo ulje
  • nekoliko oraha (u ljusci)

Priprema:

  • Uberite nekoliko nezrelih oraha (zeleni).
  • Orahe isjeckajte na 6 jednakih dijelova, potom ih stavite u teglu odgovarajuće veličine i prelijte maslinovim uljem.
  • Isjeckani komadi oraha trebaju u potpunosti biti potopljeni maslinovim uljem.
  • Teglicu zatvorite i dobro protresite, potom je stavite na toplo mjesto koje je izloženo sunčevoj svjetlosti gdje će stajati najmanje 45 dana. Ponekad teglicu protresite.
  • Nakon perioda stajanje, uzmite gazu i procijedite smjesu iz teglice. Prelijte u tamne boce i čuvajte na hladnom i mračnom mjestu. 
  • U hladnjaku se ulje oraha može čuvati najduže 4 mjeseca.

Orahovo ulje možete namazati na kosu i ostaviti da djeluje sat vremena. Potom je kosu potrebno oprati uobičajenim sredstvom za pranje kose. .

Orahovo ulje za sunčanje

Orahovo ulje na koži ima slični efekt kao i ono na kosi – potamnjuje je i daje joj sjaj. Međutim, kada se koristi za sunčanje, orahovo ulje na potpuno prirodan način daje tamniji ten vašoj koži.

Ono ujedno štiti od visokog spektra UV zračenja, ali i dosta privlači sunce. Malo je poznato da, između ostalog,  pomaže i pri opekotinama nastalim za vrijeme sunčanja.

Iskustva ljudi koji su koristili orahovo ulje za sunčanje su fantastična. Nakon upotrebe svi se hvale lijepom brončanom bojom i prirodnim i privlačnim tenom.

Sunčanje uz ovakvo ulje je ne samo sigurno i zdravo, već će, uz pomoć njega, uspomena sa vašeg ljetovanja duže ostati na vašoj koži.

Orahovo ulje za lice

Orahovo ulje ima dragocjene sastojke za vašu kožu lica. Prije svega sadrži flavonoide, poznatije kao C-kompleksi. Flavonoidi sadržani u fenolnim antioksidantima uklanjaju uzroke slobodnih radikala i demotiviraju oksidativni metabolizam, najveći problem svake osobe. Također, flavonoidi djeluju antitrombotički na razini kapilara i vena te potiču mikrokapilare ispod dermisa da bez prekida vrše funkciju regeneracije. Antibakterijska i protuupalna svojstva flavonoida uklanjaju upale i  ekceme na koži lica.

No, ulje oraha, osim flavonoida, sadrži i izuzetno važne sastojke poput alfa-linolenske kiseline i oleinske kiseline koji se sve više koriste u kozmetici. Njihova kombinacija s već spomenutim flavonoidima je idealna, jer se međusobno nadopunjuju i podržavaju. Alfa-linolenska kiselina smanjuje prisutnost akni prodirući duboko ispod dermisa, a protuupalna funkcija duboko smiruje potkožnu upalu. Zatim osvjetljava kožu, dok, s druge strane, oleinska kiselina održava i regulira razinu vlage na površini kože, dajući joj mekoću i fleksibilnost. Snižavanjem kapilarnog krvnog tlaka uklanja crvene mrlje na vašem licu, kapilare. Nanošenje orahovog ulja na lice također smanjuje znakove starenja. Nanesite ga na kožu lica, posebno oko bora, i umasirajte laganim i kružnim pokretima. 

Ulje oraha sa svim svojim sastojcima također regulira razinu sebuma na površini kože, pa je uobičajeni sastojak u skincare-u.

Glavna svojstva koja orahovo ulje čine odličnim za njegu kože: antibakterijsko, antioksidativno i protuupalno.

  • Antioksidansi smanjuju pojavu bora i finih linija na koži usporavajući starenje. Antioksidansi sprečavaju nastanak i popravljaju već nastala oštećenja na stanicama i tkivima. Oni djeluju tako što usporavaju i sprečavaju djelovanje slobodnih radikala koji izazivaju oksidaciju-proces zbog kojeg nastaju oštećenja. Slobodni radikali se neprekidno stvaraju u organizmu kao produkti metabolizma, stoga je neophodno da stalno nadoknađujemo zalihe antioksidansa jer oni blokiraju utjecaj slobodnih radikala i zbog toga se smatraju anti-age sastojcima.
  • Antibakterijska komponenta štiti kožu od patogena koji konstantno bombardiraju najveći i najizloženiji ljudski organ.
  • Naposljetku, protuupalna priroda orahovog ulja djeluje umirujuće na kožu bilo da je riječ o uobičajenim upalnim procesima u vidu prištića, akni ili kroničnim problemima kao što su ekcem i psorijaza.
  • Vitamini B1, B2 i B3 koje orahovo ulje sadrži štite kožu od preranog starenja. Ono je također bogato i vitaminom E koji je visokoefikasan antioksidant. Vitamin E zapravo ubrzava djelovanje vitamina B a našu kožu čini čvršćom i mlađom.
  • Orah je bogat selenom, fosforom, magnezijem, cinkom, željezom i kalcijem. Ovi minerali su vrlo važni za regulaciju izlučivanja hormona u ljudskom tijelu. Što znači da kvalitetno ulje oraha možete piti da biste izbalansirali hormone. Dobar hormonalni balans je prvi uvjet za blistavu kožu.
  • Nezasićene masne kiseline iz ulja od oraha su hidratiziraju kožu pa ga preporučujemo posebno ako vam je lice suho. Masirajte kožu lica sa posebnim naglaskom na dio zahvaćen borama. Otiđite na spavanje ostavljajući ulje da djeluje tijekom noći. Ovo ulje nije masno, brzo se absorbira i suši i neće vam začepiti pore.

3 komentara

  • Pozdrav nigdi nema kak se koristi orahovo ulje u svrhu zdravlja hvala

    Zeljko
  • Uvijek me zanimalo kako se radi ulje od oraha i za sto je zapravo dobro. Jedva cekam isprobati ovaj recept i probati ga i na licu i na kosi

    Marina
  • Svake godine u ljeto pravim mix za sunčanje od oraha, ali nisam znala da ima toliko benefita i za lice

    Tina

Komentiraj

Komentari moraju biti odobreni prije objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 40 € (301,4 kn) i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo visokokvalitetne sastojke koji dubinski njeguju Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.