Razlike između AHA i BHA kiselina – La PIEL
VAŠA KOŠARICA
No item added.
Uspješno! Popust se primjenjuje na naplati.
Kod nije valjan.
Primjeni kod
Nastavi kupovinu
''KISS ME'' lip balm
''KISS ME'' lip balm
€3,45
25,99 HRK
Coffee BABE
Coffee BABE
€19,80
149,18 HRK

Razlike između AHA i BHA kiselina

Pitate se biste li trebali isprobati AHA, BHA - ili oboje?

AHA I BHA Kiseline La PIEL Lana Jurcevic

Ove dvije vrste kiselinskih pilinga pojavljuju se u više proizvoda nego ikad prije, a često i zajedno! Stoga biste mogli biti zbunjeni oko toga koji bi (i) bili najbolji za vašu kožu, koje rezultate možete očekivati ​​i je li ih dobro kombinirati.

Što je AHA?

AHA ili alfa-hidroksi kiselina je - vrsta kiseline koja se dobiva iz šećerne trske, mlijeka ili voća. Kao kemijski pilinzi, AHA djeluju ljušteći odumrle stanice kože na površini, otkrivajući nove svježe stanice ispod.

Ali kako točno to rade? Prema studiju, AHA se ljušte smanjujući koncentraciju kalcijevih iona unutar epiderme i "ljepila" između stanica kože, što omogućuje njihovo odbacivanje. No novije studije otkrile su da to čine uzrokujući vrstu stanične smrti poznatu kao apoptoza.

Vrste AHA-a koje ćete vidjeti u proizvodima za njegu kože:

  • Glikolna kiselina: najčešća AHA kiselina, dobiven iz šećerne trske. Ujedno je i najjači, zbog male veličine molekula, ali to ga čini i najviše iritantnim.
  • Mliječna kiselina: druga najčešća AHA kiselina, dobivena iz mlijeka. To je nježnija alternativa glikolnoj kiselini, a može biti prikladna za osjetljivu kožu.
  • Mandelična kiselina: blaga AHA kiselina dobivena iz gorkih badema. Kako je slabija od mliječne kiseline, obično se kombinira s drugim kiselinama. 
  • Jabučna kiselina: blaga AHA kiselina dobivena iz jabuka. Poput mandelične kiseline, ona sama neće učiniti dovoljno, pa ćete je obično vidjeti u kombinaciji s jačim AHA.
  • Vinska kiselina: AHA kiselina dobivena iz grožđa. Umjesto da djeluje kao piling, češće se koristi za stabilizaciju razine pH drugih kiselina.
  • Limunska kiselina: AHA kiselina dobivena iz agruma. Slična je vinskoj kiselini po tome što regulira pH. Također se koristi kao konzervans.

Što je BHA?

BHA ili beta-hidroksi kiselina je - vrsta kiseline koja se nalazi u kori vrbe, zimzelenom lišću ili slatkoj kori breze. BHA su kemijski pilingi koji omekšavaju i otapaju keratin, protein koji čini dio strukture kože. To pomaže u otpuštanju mrtvih stanica kože, tako da se lako odbace. BHA kiselina također djeluje unutar pora, gdje ne samo da otapaju keratinske čepove, već pomaže i u regulaciji keratinizacije.

BHA kiseline: 

  • Salicilna kiselina: najčešća BHA kiselina, a ujedno i najjača BHA. Međutim, nije toliko nadražujuća kao glikolna kiselina (najjača AHA) jer ima veliku veličinu molekula, kao i protuupalna svojstva.
  • Betain salicilat: BHA kiselina dobivena iz šećerne repe. Nježnija je alternativa salicilnoj kiselini, a prema istraživanju proizvođača, jednako je učinkovita. 
  • Salix alba ili ekstrakt kore vrbe: Prirodna BHA kiselina ekstrahirana iz biljaka. Iako se sadržaj salicina pretvara u salicilnu kiselinu, mnogo je slabiji. 

Koliko su AHA i BHA slične?

Možda ste čuli da je AHA najbolja za piling, za posvjetljivanje i protiv starenja, dok su BHA prikladni samo za osobe s aknama.

Nije istina! Ovo su sve blagodati koje su AHA i BHA zajedničke:

  • Piling i zaglađivanje: Iako imaju različite mehanizme, AHA i BHA učinkoviti su u uklanjanju nakupina mrtvih stanica kože i zaglađivanju kože.
  • Posvjetljivanje: I AHA i BHA smanjuju debljinu rožnog sloja (gornji sloj kože koji se sastoji od mrtvih stanica kože). To znači da će koža odražavati više svjetlosti i izgledati svjetlije.
  • Sve bliža pigmentacija: budući da obje potiču uklanjanje starih, obezbojenih mrtvih stanica kože, AHA i BHA mogu pomoći u izblijedjavanju tamnih tragova i ujednačavanju tona kože.
  • Učvršćivanje i smanjenje bora: Pokazalo se da i AHA i BHA povećavaju gustoću kolagena u dermisu, što znači da bi s vremenom mogli pomoći u smanjenju sitnih bora i poboljšati čvrstoću kože.
  • Hidratacija: AHA i BHA su i ovlaživači - sastojci koji privlače vodu i pomažu vašoj koži da zadrži vlagu.
  • Čišćenje i prevencija blagih akni: AHA i BHA pomažu u aknama pilingom mrtve kože koja može dovesti do začepljenja pora
AHA BHA Kiselina Njega Lica I Tijela La PIEL Lana Jurcevic

Koliko se razlikuju AHA i BHA kiseline?

  • Topljivost: AHA kiseline su topljive u vodi, BHA su topive u ulju (što znači da mogu proći kroz sebum i lojne folikule).
  • Područje djelovanja: AHA kiseline djeluju na gornje slojeve kože, ali BHA djeluju na površini kože i unutar pora.
  • Koncentracija: Prema dr. Albertu Kligmanu, AHA kiseline se trebaju koristiti u koncentracijama od najmanje 8% kako bi bile učinkovite, dok BHA treba koncentraciju od oko 2%. (A danas se BHA mogu naći u dozama od samo 0,5%.)
  • Smanjenje proizvodnje ulja: AHA kiseline nemaju utjecaj na sebum. BHA kiseline s druge strane mogu smanjiti višak ulja usporavajući proizvodnju sebuma.
  • Čišćenje i sprječavanje akni, mitesera i začepljenih pora: Iako obje kiseline mogu pomoći kod blagih akni (uklanjanjem mrtvih stanica kože), BHA kiseline  također djeluju na dubljoj razini kako bi očistili zarobljeni sebum u porama i spriječili stvaranje novih začepljenja. Također usporavaju lučenje ulja i olabavljaju mitesere, što ih čini lakšim za vađenje.
  • "Smanjivanje" pora: Tehnički ne možete promijeniti veličinu pora - ali one mogu izgledati veće kad se napune krhotinama, zbog čega se istežu. Iako AHA kiseline ne utječu na pore, BHA im mogu pomoći da izgledaju manje održavajući ih čistima.
  • Nadraživanje: Bilo koja kiselina može biti isušujuća i nadražujuća ako koristite pogrešne koncentracije ili pH ili ako je prečesto nanosite na kožu. Međutim, AHA kiseline se češće povezuju s iritacijom, crvenilom i upalom. BHA-i imaju tendenciju da manje iritiraju zahvaljujući svojim većim molekulama. Imaju i protuupalna svojstva.
  • Fotosenzibilnost: AHA  kiseline povećavaju osjetljivost Vaše kože na sunce, čineći je ranjivijom na oštećenja od sunca i prerano starenje. Iako je zaštita od sunca uvijek bitna, BHA kiseline  zapravo imaju neke fotoprotektivne učinke .

AHA, BHA kiseline ili oboje?

Akne:

BHA kiseline su put kojim treba ići. Dokazano je da salicilna kiselina smanjuje broj i ozbiljnost lezija od akni i superiorna je u odnosu na benzoil peroksid. Potražite koncentraciju od 2% salicilne kiseline ili njenog ekvivalenta, 4% betain salicilata. Imajte na umu da biste mogli doživjeti početno pročišćavanje (što je dobro!).

Masna koža:

Samo će BHA kiseline smanjiti proizvodnju ulja na Vašoj koži. Možda će trebati eksperimentiranje kako bi se pronašla najbolja doza za vašu kožu - između 0,5 do 2% salicilne kiseline ili jedan do 4% betain salicilata.

Suha ili osjetljiva koža:

Mliječna kiselina je najbolja AHA kiselina za ove probleme, jer je jedna od najnježnijih i najhidratantnijih kiselina. Za početak potražite koncentraciju između 5% i 8%, a ako se tolerira, pomaknite se i do 10%. Međutim, blaga BHA bila bi jednako prikladna opcija, poput 0,5% do 1% salicilne kiseline ili 1% do 2% betain salicilata.

Pigmentacija:

I AHA i BHA  kiseline će Vam pomoći, ali mislim da su BHA vaši najbolji ulozi - pogotovo ako imate tamniju kožu. Za razliku od AHA kiselina, oni neće pokrenuti postupalnu hiperpigmentaciju, što je rizik za mnoge etničke skupine. BHA imaju i neka fotozaštitna svojstva, pa je manja vjerojatnost da ćete stvoriti novi pigment. Idite na veću koncentraciju ako možete, poput 2% salicilne kiseline ili 4% betain salicilata. Za najbolje rezultate koristite ga zajedno s niacinamidom.

Bore:

Pokazalo se da glikolna kiselina, mliječna kiselina i salicilna kiselina proizvode promjene u debljini kože, dubini i broju finih linija i bora. Za najbolje rezultate trebat će vam oko 8% (ili više) glikolne ili mliječne kiseline ili 1% do 2% salicilne kiseline. Opet, samo imajte na umu da AHA kiseline  mogu vašu kožu učiniti upaljenijom i osjetljivijom na oštećenja od sunca, što može pogoršati znakove starenja.

AHA BHA Kiseline Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

Ako želite kombinirati kiseline:

A što je s AHA i BHA kiselina zajedno? Ima li koristi od korištenja obje kiseline?

Ne baš! Salicilna kiselina čini sve što rade AHA i više, i to učinkovitije. Dakle, ako imate dobar BHA, ne treba Vam i AHA.

Ipak želite oboje uključiti u svoju rutinu? Isprobajte jednu od ovih mogućnosti:

  • Koristite kombinirani AHA-BHA tretman s blagom mješavinom kiselina. 
  • Primjenjujte svoje AHA i BHA kiseline u različito doba dana. Predlažemo upotrebu BHA kiseline ujutro (budući da nije fotosenzibilizirajući) i AHA noću.
  • Primijenite BHA kiseline na masnija područja (poput vaše T-zone), a vaš AHA svugdje drugdje. Na taj način istovremeno primjenjujete oboje, ali ne udvostručujući kiselinu.
  • Nanesite jednu kiselinu na drugu, ali to povećava rizik od iritacije i suhoće! Budući da su AHA i BHA kiseline blizu pH vrijednosti (između 3,0 i 4,0), ne biste trebali čekati između; samo prvo nanesite proizvod s najtanijom teksturom i / ili najnižim pH.

 

Bez obzira koju kiselinu odabrali, ključno je pronaći onu koja je prava snaga za Vašu kožu i ne pretjerivati. Vjerujemo da ćete postići bolje rezultate redovitim korištenjem blaže kiseline - onoliko često koliko svakodnevno - umjesto da jednom tjedno šokirate kožu jakim iritantnim pilingom.

AHA BHA Kiseline Za Njegu Koze La PIEL Lana Jurcevic

“Superpower liquid” AHA eksfolirajuća tekućina

AHA glikolna kiselina u našem “Superpower liquid-u” uklanja mrtve stanice kože, dubinski je pročišćava i priprema za bolju resorpciju ulja i aktivnih komponenti iz proizvoda poput kreme ili maske za lice. Formula je bazirana na 5% glikolnoj kiselini, no proizvod je obogaćen i sa čak 8 biljnih ekstrakata, uljima i pantenolom koji vlaže i umiruju kožu, a imaju i antioksidativno, protuupalno i antibakterijsko djelovanje. (kliknite kako biste saznali više)

AHA Eksfolirajuca Tekucina Prirodna Kozmetika La Piel Lana Jurcevic

8 komentara

  • http://slkjfdf.net/ – Crajevi Osojaxo ywh.anzy.mylapiel.com.wnj.zw http://slkjfdf.net/

    aroxaca
  • http://slkjfdf.net/ – Emuveita Oaxuwiuae jex.relv.mylapiel.com.znx.pf http://slkjfdf.net/

    ayohixanebot
  • http://slkjfdf.net/ – Kogeci Ogitno tzv.kbqo.mylapiel.com.nhb.qw http://slkjfdf.net/

    odaeyato
  • http://slkjfdf.net/ – Ogvutafu Ixonoqe ksd.snve.mylapiel.com.byj.hr http://slkjfdf.net/

    erenonudu
  • http://slkjfdf.net/ – Oehetuki Isetutsag czk.lfru.mylapiel.com.ksy.nr http://slkjfdf.net/

    ehaozexiyare

Komentiraj

Komentari moraju biti odobreni prije objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 40 € (301,4 kn) i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo visokokvalitetne sastojke koji dubinski njeguju Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.