Cruelty-free kozmetika – La PIEL
VAŠA KOŠARICA
No item added.
Uspješno! Popust se primjenjuje na naplati.
Kod nije valjan.
Primjeni kod
Nastavi kupovinu
Silikonski kist za lice
Silikonski kist za lice
€10,60
79,87 HRK
Traka za kosu
Traka za kosu
€11,95
90,04 HRK

Cruelty-free kozmetika

Mini vodič: što trebate znati o kozmetici bez okrutnosti

Testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama vrlo je osjetljiva i kontroverzna, a istodobno nedovoljno osviještena tema među konzumentima kozmetike. Pobornici ideje napuštanja in vivo testiranja predlažu radikalan odmak od još uvijek aktualne prakse korištenja životinja, poglavito manjih glodavaca, u svrhu provjere toksičnosti i iritativnosti pojedinih sastojaka ili gotovih kozmetičkih proizvoda.

Laboratorijske životinje najčešće su prisiljene na konzumaciju i udisanje potencijalno opasnih kemikalija, ili se na njih topično nanose, odnosno injektiraju, iste sirovine i završni proizvodi. U mnogim slučajevima te su životinje specifično uzgojene za testiranje zbog čega nikada zapravo ne iskuse život izvan laboratorijskog kaveza, a nakon testiranja su u pravilu uvijek usmrćene. 

Makeup Proizvodi Koji Se Ne Testiraju Na Kunicima La PIEL Lana Jurcevic

Iz svega dosad navedenog, jasno je da se radi o neodrživoj i etički neprihvatljivoj praksi, a obzirom da su alternativne metode testiranja proizvoda (poput in vitro testiranja) danas poznate i vrlo dostupne, apsurd je time veći. Dodatni argument za prestanak testiranja je i spoznaja da rezultati in vivo testova (primjerice, u pogledu senzitizacije) nisu uvijek potpuno egzaktni i primjenjivi na ljudske jedinke. Europska je Unija, spoznavši manjkavost ovakve prakse, počela aktivno raditi na dokidanju in vivo testiranja i konačno je u ožujku 2013. donesena zakonska zabrana distribucije testiranih proizvoda na području Unije.

Međutim, da bi određena kompanija uistinu vodila cruelty-free politiku, potrebno je zadovoljiti više kriterija pa tako potpuno etična kompanija svoje proizvode ne smije prodavati u Kini (s iznimkom Hong Konga) jer ona zakonski obvezuje proizvođače da prije ulaska na kinesko tržište svoje proizvode testiraju sukladno kineskim propisima. Nadalje, niti gotovi proizvodi niti sirovine iskorištene za njegovu izradu (a dobavljene od treće strane) ne smiju biti testirane na životinjama. To, nažalost, u stvarnosti znači da brojne kompanije na području EU još uvijek nisu posve etične i oslobođene testiranja “na živo”. Mnogi brendovi koji načelno ne testiraju (odnosno, ne provode samostalne testove in vivo na gotovim proizvodima) nisu cruelty-free, premda će proizvođač na poleđini proizvoda dvosmisleno naznačiti kako “ovaj proizvod nije testiran na životinjama”. Nažalost, ovdje se samo radi o semantici i zadovoljavanju prividne bioetičnosti kompanije kod uglavnom neosviještenog i needuciranog kupca.

Dakle, kozmetički proizvod koji u niti jednom proizvodnom procesu nije testiran na životinji je cruelty-free proizvod. Pri tome naglašavamo, da niti jedan sastojak koji čini proizvod ne smije biti testiran na životinjama. Životinje su prilikom testiranja podvrgnute mučenju, fizičkoj i psihičkoj boli, nemaju slobodu, nemaju kontrolu nad svojim životom, žive u kavezima, a u konačnici su ubijene.

Kozmetički testovi i nešto više o njima

Stotine tisuća životinja truju, osljepljuju i ubijaju svake godine kako bi na njima ispitivali šampone, sredstva za čišćenje, kozmetiku, sprejeve za kosu i druga sredstva osobne higijene te ona koja se koriste u kućanstvima. Ovi testovi nisu obvezni zakonom i često daju netočne rezultate koji navode na pogrešne zaključke - čak i ako je proizvod oslijepio životinju, može vam se ponuditi da ga kupite. Iako je više od 500 tvrtki zabranilo pokuse na životinjama, neke od korporacija i dalje silom ubrizgavaju tvari u želudac životinja i kapaju kemikalije u oči kunića.

Postoji cijeli spektar raznih eksperimenata. Tzv. The Draize Eye Test - koristi se za studije iritacije oka. Kemikalije se kapaju u oči kunića. Kunić ima znatno slabiji suzni sistem od čovjeka i zato 'ne plaće' pri podnošenju boli, zbog čega ih naučnici smatraju idealnima za ovakve testove. Kunići također ne trepću što olakšava ukapljavanje kemikalije. Za vrijeme testiranja promjene na oku prate se duže vrijeme. Nikakva sredstva za olakšavanje boli ne daju se životinjama.

Tzv. LD50 je test otrovnosti, najozloglašeniji od svih testova (u Švedskoj je od nedavno zabranjen, a u Britaniji još 1996. zahvaljujući organizaciji BUAV op. p.), smrtnost životinja je oko 50 posto. Test započinje trovanjem izvjesnog broja životinja. Doza otrova postupno se povećava sve dok 50 posto životinja ne umre (kako bi se ustanovila smrtonosna doza). Otrov se daje prisilnim hranjenjem, injekcijom ili inhalacijom, a nikakva sredstva za olakšavanje boli ne daju se životinjama. Ovaj test već je dugo oštro kritiziran i nazivan neznanstvenim i od samih znanstvenika (!) a osim toga i iznimno je bolan.

Skin Irritancy Test - kao što mu sam naziv kaže, njime se testira iritacija kože, uključuje apliciranje sastojka na obrijane dijelove tijela određenoj grupi životinja, najčešće zamorcima ili kunićima. U trajanju od jednog ili dva tjedna, promatraju se promjene na koži - crvenilo, infekcija, otekline, upale. Rane su užasne a nikakva sredstva za olakšavanje boli ne daju se životinjama.

Najznačajniji doprinos proizvođača kozmetike sigurno bi bila proizvodnja od već poznatih sastojaka. No kao što je poznato, dok god ima onih kojima je profit važniji od tuđe patnje, bit će teško riješiti ovaj problem, a industrija ljepote ima najružniju moguću, onu drugu stranu...

Po čemu se veganska kozmetika razlikuje od etičke i organske?

Nemojte brkati organsku, etičku i vegansku kozmetiku budući da se organski proizvodi testiraju i na životinjama.

Veganska kozmetika podrazumijeva da proizvodi ne samo da nisu testirani na životinjama nego također ne sadrže komponente životinjskog podrijetla. Ako u svojoj prehrani ne koristite nikakve proizvode životinjskog podrijetla, takvi su kozmetički proizvodi idealni za vas. Postoje certificirani veganski brendovi koji svoje proizvode pakiraju u ambalažu od recikliranog materijala, što je ekološki prihvatljivije. I da, kozmetika ovih marki ne sadrži komponente životinjskog podrijetla, a također ne šteti okolišu te je ovo još jedan lijepi bonus i za “zelene”.

Istovremeno, etička kozmetika je također obilježena bez okrutnosti, odnosno nije testirana na životinjama, ali može sadržavati sastojke životinjskog porijekla, poput puževa mucina, lanolina, retinola, matične mliječi, hitina, svile ili svilene proteine, zmijski otrov, keratin i druge komponente koje se sakupljaju bez nanošenja štete životinjama. Relativno gledano, sastojci životinjskog podrijetla koje možete pronaći u kozmetici označenoj bez okrutnosti su proizvodi iz faune.

 

Alternativne metode ispitivanja kozmetike

Nekoliko je načina kako se mogu testirati proizvodi bez uporabe životinja. Ti načini mogu biti naznačeni na pakiranju proizvoda ili u napomeni na web-mjestu robne marke za svaki određeni proizvod.

In vitro indikator znači da je kozmetika testirana, grubo rečeno, in vitro na umjetno uzgojenim stanicama.

Ispitivanje na umjetno uzgojenoj koži. Za provođenje takvog alternativnog ispitivanja laboratorij uzima punkciju kože zdrave osobe koja je potpisala ovaj sporazum. Zatim se uzgajaju epitelne stanice tkiva na koje se proizvod nanosi. Ovaj test omogućuje provjeru reakcije svih tipova kože na bilo koji proizvod.

In vivo testovi na volonterima koji se smatraju humanom metodom jer će testirati reakciju živih ljudi na gotove proizvode. Volonteri potpisuju ugovor o sudjelovanju u eksperimentu. Važno je napomenuti da se takav test provodi uglavnom prije puštanja proizvoda na tržište jer se klinički pokazatelji mogu provjeriti samo gotovim proizvodom za uporabu.

Kao što vidite, postoje različiti načini za testiranje kozmetike, u kojima nije potrebno koristiti životinje. Potpuni popis tvrtki i marki koji svoje proizvode ne testiraju na životinjama možete pronaći na web-stranici PETA-e.

Zemlja podrijetla i politika testiranja kozmetike na životinjama

Mnoge su države odavno potpisale zabranu uporabe životinja za testiranje kozmetike i parfema. Ipak, postoje zemlje u kojima prodaju svoje proizvode u kojima je marka obvezna testirati sredstva posebno na životinjama. Dakle, evo zemalja koje podržavaju politiku kozmetike bez okrutnosti:

Zemlje Europske unije: Od 2013. na snazi je zakon koji zabranjuje testiranje kozmetike i parfema na životinjama, kao i uvoz takvih proizvoda u EU. Pakiranja kozmetičkih proizvoda koji se proizvode ili prodaju u Europskoj uniji moraju imati simbol Cruelty Free International. Međutim, postoje brendovi koji prodaju kozmetiku koja nije testirana na životinjama u EU, dok onu testiranu na životinjama proizvode i izvoze u druge dijelove svijeta.

SAD: U Americi je zabranjena prodaja i proizvodnja kozmetike i parfema koji su testirani na životinjama. U nekim je državama to strože regulirano, dok se u drugim javlja nepoštivanje. U takvim slučajevima tvrtka se novčano kažnjava. U Los Angelesu ove godine prodaja i proizvodnja proizvoda testiranih neljudskim metodama u potpunosti je zabranjena.

Izrael; Indonezija; Novi Zeland;

Južna Koreja: Petogodišnji akcijski plan, potpisan 2015. godine, ima za cilj potpuno prebaciti tvrtke na alternativne metode ispitivanja kozmetike. Dakle, robnim markama je zabranjeno testiranje proizvoda na životinjama u zemlji, kao i prodaja proizvoda koji su testirani na životinjama.

Zemlje Carinske unije koje su se sporazumu pridružile od 2012. godine: Tek krajem 2011. godine dopušteno im je testiranje kozmetike na alternativni način na teritoriju Carinske unije.

U Kini postoji zakon prema kojem je obavezno testiranje kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda na životinjama. Ipak, u Hong Kongu i Tajvanu, na zahtjev proizvođača, možete pribjeći alternativnim metodama testiranja kozmetičkih proizvoda, stoga uvijek obratite pažnju ne samo na zemlju, već i na područje proizvodnje. Na primjer, u kontinentalnoj Kini moguće je, opet, na zahtjev proizvođača proizvoditi kozmetiku bez pokusa na životinjama, ali prodaja te kozmetike u Kini je strogo zabranjena. Međutim, ovaj se zakon ne odnosi na internetske trgovine i globalna internetska tržišta gdje mogu slobodno prodavati vegansku kozmetiku. Svaka veganska tvrtka ne može ući na kinesko tržište ako njeni proizvodi koji se isporučuju u zemlju nisu prošli test na životinjama. U bilo kojem trenutku predstavnici vlasti mogu povući sredstva i izvršiti dodatne provjere na životinjama. Zato je PETA, koja je vrlo osjetljiva na takva pitanja, na crnu listi stavila one etičke tvrtke koje se prodaju na kineskom tržištu ljepote.

Možete upisati naziv bilo koje marke u bazu podataka PETA da biste saznali da li se veganska marka bez okrutnosti još uvijek može naći na kineskom tržištu. Ako može, automatski je na crnoj listi.

BUDITE SVJESTAN POTROSAČ!

Dug je put pred onima koji žele doprinijeti društvu u kojem će patnja biti svedena na najmanju moguću mjeru. No promjena raspoloženja potrošača u prošlih je dvadeset godina pokazala dvije stvari - ljudi se bude i počinju samostalno odlučivati što kupuju, ne nasjedajući tako lako na reklame.

Drugo - utjecaj potrošača možda je jedini zaista uspješan način postizanja promjena. Pritiskom na proizvođače, bojkotiranjem nepoželjnih proizvoda mi zapravo provociramo nastajanje novog načina proizvodnje kozmetike, onakvog kakvog sami želimo - koji ne uzrokuje patnju. Ako to tražimo, to ćemo i dobiti. Kad proizvodi testirani na životinjama počnu stajati mjesecima na policama u trgovinama, tvrtke će preorijentirati svoju djelatnost. Jer, ne zaboravimo, oni su tu samo zbog novca. A novac dolazi od nas!

La PIEL nikako nije za testiranje na životinjama. Ne provodimo testiranja na životinjama i ne plaćamo drugima da to rade. Ni u Hrvatskoj ni bilo gdje drugdje u svijetu. Nikada nismo i nikada nećemo. Ugovori s našim klijentima navode da moraju proizvoditi proizvode u skladu sa zakonima Europske unije koji strogo zabranjuju testiranje na životinjama. Za nas je, naravno, to pitanje na dobrovoljnoj osnovi, i uvijek je tako bilo. Zato što znamo da možemo proizvesti dobre i sigurne proizvode, bez mučenja životinja. U kozmetičkoj industriji se umjesto testiranja na životinjama godinama upotrebljavaju alternativni testovi.

Prirodna Kozmetika Koja Nije Testirana Na Zivotinjama La PIEL Lana Jurcevic

2 komentara

  • Ne mogu zamisliti koliko netko može biti toliko okrutan da to radi, pa što su nam životinje učinile da im tako vračamo:( Svaka Vam čast da to ne radite jer mislim da svaka žena koja zna, odmah su svi proizvodi bolji, a Vaši sa još prirodnim sastojcima najbolji!

    Erika
  • Malo je reći da se ježim na testiranje na životinjama.. hvala Vam što svojim proizvodima osim što štitite našu kožu, štitite i životinje, da su bar svi kao vi :)

    Lea

Komentiraj

Komentari moraju biti odobreni prije objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 40 € (301,4 kn) i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo visokokvalitetne sastojke koji dubinski njeguju Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.