Kako prepoznati dobar dezinficijens i kremu za ruke?

KAKO PROCIJENITI KOJE DEZINFEKCIJSKO SREDSTVO ZA RUKE JE UČINKOVITO?

Na policama, pogotovo sada, u vrijeme virusne pandemije, u fokusu su mnoge verzije dezinficijensa, antiseptika i proizvoda koji se “bore” ili barem tvrde da se “bore” s mikroorganizmima (bakterijama, virusima itd.), ali vrlo je važno odabrati pravi jer nisu svi jednako učinkoviti.

OPREZ!
Na vašoj bočici piše da ‘ubija 99% mikrooganizama' i slične stvari? U redu. Možda da, možda ne. Sad okrenite stražnju stranu i krenite čitati deklaraciju, odnosno popis sastojaka. Što vidite? Ako vam SASTAV počinje s 'aqua’, već možete zaključiti da je voda prisutna u najvećoj količini (više vode, a manje alkohola) što naravno, nije dobro u ovom slučaju. Napominjemo, postotak alkohola mora biti minimalno 60 - 70%, gdje je 70% idealno - dovoljno da se ukloni i spriječi širenje mikroorganizama s ruku. “Alcohol” (Ethanol) mora biti na prvom mjestu na popisu sastojaka, što znači da je on najzastupljeniji. Ako postotak alkohola nije izražen, probajte pronaći onaj koji transparentno prikazuje omjere da biste bili sigurni.


VAŽNE UPUTE:

Kako bi se spriječilo širenje infekcije vrlo je važno pratiti neke od osnovnih koraka:
 1. Briga o osobnoj higijeni - vrlo je važno često i temeljito prati ruke sapunom i vodom - najmanje 20 sekundi
 2. Dezinfekcija ruku - korištenje antiseptika/dezinficijensa s minimalno 60-70% alkohola
 3. Preporuča se i čišćenje i dezinfekcija radnih površina, proizvoda ili hrane koja je bila izložena dodirima drugih ljudi, bankovnih kartica i sl. Pranjem rublja na min. 60 °C uništava se većina patogena, a isto tako i priprema hrane na visokim temperaturama i dovoljno dugo smanjuje rizik od zaraze.

 

NA ŠTO TREBAMO OBRATITI POZORNOST PRI ODABIRU DEZINFEKCIJSKOG SREDSTVA?

Dezinfekcija je postupak kojim se broj mikroorganizama smanjuje na neškodljivu razinu. Dezinfekcija se izvodi dezinfekcijskim sredstvom koja djeluju na viruse prema uputama proizvođača, a preporučuju se sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari:
• Etanol
• Natrijev hipoklorit
• Glutaraldehid
• Izopropanol
• Benzalkonijev klorid
• Natrijev klorit


ALKOHOL ISUŠUJE KOŽU 

Moramo biti iskreni. Da, alkohol sam po sebi isušuje vašu kožu, pa je to na neki način neizbježno prilikom čestog korištenja dezinfekcijskog sredstva. Ali kad je zdravlje u pitanju i ovisi nam o tome, onda ćemo mu ‘progledati’ kroz prste. Zato je važno dodati neke sastojke poput Aloe vere, glicerina, eteričnog ulja lavande, čajevca itd. Pomoću njih, ‘ublažujemo' isušivanje kože i koža na taj način dobiva bar tu količinu sastojaka koji je hrane. štite i njeguju.


NA ŠTO TREBAMO OBRATITI POZORNOST PRI ODABIRU HRANJIVE KREME ZA RUKE?

Korištenje hranjivih krema za ruke također igra važnu ulogu. Ranjena i isušena koža lakše propušta unos mikroorganizama što naravno nije poželjno. Osim toga, mnoge kreme sadrže štetne sastojke koji mogu:

 • prouzročiti alergijske reakcije
 • hormonalne disbalanse
 • jako isušivanje kože
 • začepljenje pora
 • iritacije kože
 • i mnoge druge, čak puno gore zdravstvene probleme

 

Čitajte deklaraciju i IZBJEGAVAJTE proizvode koji sadrže sljedeće sastojke: 

 • PARABENI - methylparaben, butylparaben and propylparaben
 • SILIKONI – sastojci koji završavaju na -thicone i -siloxane. Dimethicone, dimethicone, cyclomethicone ili drugi sastojci koji završavaju na -thicone ili –cone.  Cyclopentasiloxane i ostali sastojci koji završavaju na -siloxane ili -silanol.
 • NAFTNI DERIVATI - Petrolatum, Petroleum Jelly, Paraffin Oil, Mineral Oil, White Petrolatum 
 • FTALATI - dibutyl phtalate (DBP), diethyl phthalate (DEP), dimethyl phthalate, butyl benzyl phthalate (BBP)...
 • Formaldehid (FRP) - quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol (Bronopol), glyoxal i oxaldehyde
 • Polietilen glikol (PEG) - polyethylene glycol
 • ETANOLAMINI - Triethanolamine, diethanolamine, DEA, TEA, cocamide DEA, cocamide MEA, DEA-cetyl phosphate, DEA oleth-3 phosphate, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA-lauryl sulfate
 • Octinoxate,Octyl methoxycinnamate (OMC), parsol, parsol MCX, parsol MOX, escalol, 2-ethylhexyl p-methoxycinnamate
 • Butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydroxytoluene (BHT)


Naveli smo samo neke od potencijalno štetnih sastojaka, nažalost popis je puno veći, ali nadamo se da smo Vam bar malo olakšali posao čitanja deklaracije.

 

Brinite u svojoj koži i priuštite joj najbolju moguću njegu!

*više o antiseptičkom i dezinfekcijskom djelovanju možete proučiti u znanstvenom radu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88911/

 

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 300 kn i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo najskuplje sastojke najviše i najčišće kvalitete koji će duboko njegovati vaše tijelo.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih djevojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.