Vitamin E - zašto ga koristiti? – La PIEL
VAŠA KOŠARICA
No item added.
Uspješno! Popust se primjenjuje na naplati.
Kod nije valjan.
Primjeni kod
Nastavi kupovinu
Silikonski kist za lice
Silikonski kist za lice
€10,60
79,87 HRK
Traka za kosu
Traka za kosu
€11,95
90,04 HRK

Vitamin E - zašto ga koristiti?

Što se zapravo krije iza Vitamina E?

Bez imalo sumnje vitamin E je zbog moćnog antioksidativnog djelovanja glavni sastojak kozmetičkih proizvoda, ali i pravi saveznik našeg imunološkog sustava. Otkrijte zašto biste ovaj sastojak trebali staviti na svakodnevni ‘meni’ - njege i prehrane. Vitamin E kompleks je stražar stanične membrane i on je sluga nečeg puno važnijeg, a to su polinezasićene masne kiseline poput omega-3 i omega-6. Stanične membrane i komunikacija među stanicama bez njih je nezamisliva. Polinezasićene masne kiseline imaju inherentnu kemijsku slabost da ih s lakoćom napadaju reaktivne kisikove molekule koje sami stvaramo metabolizmom. Da nema molekula poput vitamina E u tili čas postali bi užegnuta kanta masti s puno vode.

U farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji vitamin E je poznat kao najsnažniji antioksidans, izrazito učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala, upravo onih koji ubrzavaju proces starenja. Stoga ne čudi da je prvi na popisu naših saveznika u njezi i regeneraciji kože i kose. Istodobno, ako ga pravilno unosimo u organizam prehranom, upravo će nam taj vitamin pomoći u borbi protiv stresa, posljedica pretjeranog izlaganja suncu, nedostatka sna… i svim drugim situacijama koje mogu dovesti do smanjenja obrambenih zadaća našeg imunološkog sustava, čak i u borbi protiv raka, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti. Zato vam donosimo više razloga zašto biste već danas trebali ovaj moćni vitamin uvesti u svoju – svakodnevicu!

Vitamin E Dobar Za Kozu I Kosu La PIEL Lana Jurcevic

Kako djeluje vitamin E?

Vitamin E je snažni antioksidans koji štiti stanične membrane i druge liposolubilne dijelove tijela, poput LDL kolesterola ("loš" kolesterol). Zaštita LDL kolesterola od oksidacije može sniziti rizik pojave bolesti srca. Dvije studije objavljene u New England Journal of Medicine pokazuju da muškarci i žene koji uzimaju barem 100 I.U. vitamina E dnevno tijekom minimalno dvije godine, bilježe 37 – 41 % pad rizika pojave bolesti srca.

Različite forme vitamina E: Imena svih vrsta vitamina E počinju ili sa "d" ili sa "dl", što su oznake različitih kemijskih struktura. "d" – forma je prirodna, a "dl" je sintetska. Prirodna forma vitamina E je aktivnija od sintetske. U svrhu kompenzacije niske aktivnosti, sintetski vitamin E dodaje se u višoj dozi. 100 I.U. vitamina E zahtijeva 67 mg prirodne forme, a barem 100 mg sintetskog vitamina E. Toksičnost sintetskog vitamina E nije dokazana, no preporuča se uzimanje prirodne forme.

Uz oznake "d" i "dl", često se pojavljuje grčko slovo alfa, koje također opisuje strukturu. Sintetski "dl" vitamin E postoji isključivo u alfa formi (dl-alfa tokoferol). Prirodni vitamin E postoji kao alfa (d-alfa tokoferol) ili kao kombinacija alfa, beta, gama i delta koja se naziva miješani prirodni tokoferoli.

Forme vitamina E se spominju i kao "tokoferol" ili "tokoferil" ("tokoferil acetat"). Ove dvije forme se značajno ne razlikuju, iako je moguće da se tokoferol apsorbira nešto bolje, a tokoferil-forma ima dulje vrijeme skladištenja. Obje forme su aktivne pri oralnom uzimanju, no koža ne može iskoristiti tokoferil – formu, te kod nanošenja vitamina E na kožu treba koristiti tokoferol.

Više doze vitamina E (iznad 100 I.U.) ne mogu se nadoknaditi hranom.

Vitamin E za zdravlje!

Ovo moćno antioksidativno sredstvo štiti nas od slobodnih radikala koji su glavni uzročnici svih bolesti. Zato namirnice bogate vitaminom E poboljšavaju naš imunološki sustav, bore se protiv raka, dijabetesa, štite od kardiovaskularnih bolesti, infekcija, problema s koncentracijom.

  1. Tretman protiv većih opeklina

Ulje vitamina E ima iznimnu moć regeneracije kože pa može čak ubrzati zacjeljivanje manjih rana, i to u prilično kratkom vremenu. No pritom treba pripaziti da ga nanesete tek kada se oštećeno područje ohladi.

  1. Umanjuje ožiljke!

Još jedno zadivljujuće svojstvo vitamina E je njegova moć izbjeljivanja ožiljaka. Smatra se najboljim izborom za uklanjanje ožiljaka nastalih od opeklina i akni. Umasirajte kružnim pokretima nekoliko kapi ulja vitamina E na ožiljak, bez obzira na to imate li ga nekoliko godina ili je nov. Ulje će prodrijeti duboko u kožu i pomoći stanicama u regeneraciji. Za bolje rezultate umasirajte ulje svaki dan.

  1. Jačanje imuniteta

Kad je riječ o jačanju imuniteta, navikli smo prvo pomisliti na vitamin C, no za imunitet je ključan i vitamin E. Štoviše, ova dva vitamina neprestano surađuju održavajući tjelesni sustav obrane.

  1. Prevencija raka kože

Onima koji iz bilo kojih razloga provode puno vremena na otvorenom savjetujemo da umiješaju nekoliko kapi ulja vitamina E u kremu za sunčanje te se njome obavezno namažu prije izlaska na sunce.

  1. Protiv strija

Svaka trudnica i majka zna da su strije jedan od najmrskijih izdajnika blaženog stanja. Istraživanja su pokazala da redovitim umasiravanjem ovog ulja strije mogu s vremenom izblijediti – pa i one nastale prije nekoliko godina.

  1. Tretman protiv ekcema i psorijaze

Imate li spomenute kožne probleme, preporučuje se da dvaput dnevno umasirate vitamin E na zahvaćena područja. Vrlo brzo bit će vidljivi pozitivni rezultati.

  1. Supernjega kožice oko noktiju i nokata

Jedna od najučinkovitijih njega suhih i lomljivih noktiju te ispucale kožice oko noktiju upravo je tretman vitaminom E. Možete ukapati nekoliko kapi u posudu s vodom i namakati nokte u nastaloj otopini ili na svaki nokat i kožicu oko nokta umasirati po jednu kap ulja.

  1. Protiv ispucale kožice usana i herpesa

Vitamin E djeluje poput ovlaživača i iznimno je uspješan u tretiranju ispucale kožice na usnama, a redovitom primjenom možete prevenirati i nastajanje herpesa.

  1. Izvrsno utječe na rad srca

Regenerirajuće i terapeutsko djelovanje vitamina E čine ga najčešćih dijetetskim dodatkom prehrani. Održava srce zdravim, sprječava nastanak kolesterola, poboljšava rad krvnih žila…

  1. Kupka za dušu i tijelo

Dodate li malo ovog svestranog ulja u kupku, imat će izvrsno terapeutsko djelovanje. Uz to hidratizira kožu i kosu!

  1. Menstrualni grčevi (dismenoreja)

Čini se da uzimanje vitamina E 2 dana prije krvarenja i 3 dana nakon početka krvarenja smanjuje bol i smanjuje menstrualni gubitak krvi. Uzimanje vitamina E s ribljim uljem moglo bi pružiti još veće olakšanje boli od uzimanja samog vitamina E.

  1. Predmenstrualni sindrom (PMS)

Čini se da uzimanje vitamina E ustima smanjuje anksioznost, žudnju i depresiju kod nekih žena s PMS-om.

  1. Simptomi menopauze

Rani dokazi sugeriraju da vitamin E može smanjiti valunge u žena nakon menopauze.

Vitamin E Odlican Za Njegu Koze Ruku La PIEL Lana Jurcevic

Za lice i tijelo!

Znanstveno je dokazano da se redovitom upotrebom vitamina E poboljšava tekstura kože i uklanjanju razna oštećenja. Stoga ne čudi što je ovaj vitamin glavni sastojak kozmetike za njegu kože i kose.

  1. Glavni ovlaživač kože

Ulje vitamina E poznato je kao izvrstan ovlaživač kože i preporučuje se umjesto raznih drugih preparata koji sadrže i kemijske spojeve, ali nakon određenog vremena mogu oštetiti prirodni hidratantni sloj kože. Uz to, vitamin E sadrži antioksidanse, što je dodatni plus za kožu. No, ne preporučuje se nanositi na kožu čisto ulje vitamina E jer je najbolje u kombinaciji, i jednakom omjeru, s nekim drugim uljem, i to prije spavanja jer će dubinski regenerirati kožu.

  1. Saveznik protiv starenja kože

Kako koža prirodno stari, smanjuje se proizvodnja kolagena, što dovodi do smanjenja elastičnosti i čvrstoće kože. Uz nekvalitetnu prehranu, zagađenje zraka i izloženost rasnim kemijskim tvarima, koža progresivno stari pa joj je nužna moćna doza antioksidansa u obliku vitamina E. Redovitom upotrebom koža se može znatno pomladiti – smanjuju se bore, izgleda mekše i zategnutije.

  1. Smiruje opekline od sunca

Unatoč upozorenjima o štetnosti pretjeranog izlaganja suncu, mnogi od nas ne vode o tome previše računa pa su opekline sastavni dio našega godišnjeg odmora.

Nanesite ulje vitamina E na oštećeni dio kože i ono će popraviti štetu na epidermi te ‘izliječiti’ vaše tegobe. Za što bolje rezultate nanesite ulje dvaput dnevno.

  1. Tretman protiv tamnih mrlja / hiperpigmentacije

Pigmentacijske mrlje po tijelu, najčešće po rukama i licu, mogu biti posljedica različitih utjecaja – slobodnih radikala, ubrzanog starenja, problema s jetrima… Upravo je vitamin E sa svojim moćnim antioksidansima vrlo uspješan u uklanjanju i prevenciji tih problema. Aplicirajući ga na mrlju, poboljšat ćete regeneraciju stanica i posvjetljivanje tamnih mrlja.

  1. Univerzalni čistač

Nanesite nekoliko kapi ulja vitamina E na blazinicu i dobit ćete univerzalni čistač lica – za sve tipove kože.

  1. Tretman za područje oko očiju

Ne samo da će ublažiti sitne bore vidljive oko očiju, ulje vitamina E će ukloniti i  make-up!

Vitamin E Zdrav Za Kozu Lica La PIEL Lana Jurcevic

Za kosu!

Osim što ubrzava cirkulaciju vlasišta, ulje vitamina E poboljšava teksturu i kvalitetu kose pa se naveliko upotrebljava u tretmanima protiv ispadanja kose i kod drugih problema.

  1. Stimulira rast kose

Već smo istaknuli da je ulje vitamina E iznimno bogato antioksidansima, što poboljšava imunološki sustav i cirkulaciju krvi u stanicama u cijelom tijelu, uključujući i vlasište. Upravo je dobra cirkulacija pravi stimulator rasta zdrave i bujne kose.

  1. Prevenira prerano starenje kose

Kako utječe na usporavanje starenja stanica u tijelu, tako vitamin E neminovno utječe i na usporavanje starenja kose. Zahvaljujući upravo antioksidansima vrlo uspješno sprječava pucanje vlasi i sijeđenje kose.

  1. Za sjajnu kosu

Redovitim tretiranjem kose uljem vitamina E ona nakon kratkog vremena postaje sjajnija i ljepša. Zato se preporučuje minimalno jednom tjedno masirati vlasište ovim bogatim uljem koje će dubinski hidratizirati vlasište, ali i kosu od korijena do samih vrhova. Na taj način ćete obnoviti izgubljen sjaj kose te istodobno stimulirajući proizvodnju sebuma koji je zaslužan za raskošnu kosu na vašoj glavi.

  1. Obnavlja ispucale vrhove

Što od sunca, vjetra, stalnog sušenja, uvijanja ili peglanja… kosa trpi razna oštećenja pa joj ništa ne godi više od tretmana vitaminom E koji će u trenu popraviti svu nastalu štetu!

Vitamin E Odlican Za Kosu La PIEL Lana Jurcevic

Koliko vitamina E trebate?

Ako vaša prehrana ne sadrži malo masnoća, vjerojatno unosite dovoljno vitamina E. Ali pušenje, zagađenje zraka, pa čak i izlaganje sunčevim štetnim ultraljubičastim zrakama mogu iscrpiti zalihe vitamina u vašem tijelu.

Prema Nacionalnom institutu za zdravstvo, tinejdžeri i odrasli trebali bi dobiti oko 15 mg vitamina E dnevno. Trudnice bi trebale dobiti isto. Žene koje doje trebaju povećati unos na 19 mg.

Za djecu NIH preporučuje 4-5 mg za dojenčad, 6 mg za djecu od 1 do 3 godine, 7 mg za dobi od 4 do 8 godina i 11 mg od one od 9 do 13 godina.

Za dobivanje vitamina E. nisu vam potrebne kapsule i ulje. Mnogo prerađene hrane, posebno žitarica i sokova, obogaćene su vitaminom E. Također se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, uključujući:

  • Biljna ulja poput ulja pšeničnih klica, suncokreta i šafranike među najboljim su izvorima vitamina E. Ulja kukuruza i soje također daju dio vitamina E
  • Orašasti plodovi (poput kikirikija, lješnjaka i, posebno, badema) i sjemenke (poput sjemenki suncokreta) također su među najboljim izvorima vitamina E
  • Zeleno povrće, poput špinata i brokule, daje malo vitamina E
  • Prehrambene tvrtke dodaju vitamin E nekim žitaricama za doručak, voćnim sokovima, margarinima i namazima te drugoj hrani. Da biste saznali koji sadrže vitamin E, provjerite naljepnice proizvoda
  • avokado i druge masti

Što će se dogoditi ako ne unesete dovoljno vitamina E?

Nedostatak vitamina E vrlo je rijedak u zdravih ljudi. Gotovo je uvijek povezan s određenim bolestima kod kojih se masnoća ne probavlja i ne apsorbira pravilno. Primjeri uključuju Crohnovu bolest, cističnu fibrozu i određene rijetke genetske bolesti poput abetalipoproteinemije i ataksije s nedostatkom vitamina E (AVED). Vitaminu E treba malo masti da bi ga probavni sustav apsorbirao.

Nedostatak vitamina E može uzrokovati oštećenje živaca i mišića što rezultira gubitkom osjećaja u rukama i nogama, gubitkom kontrole pokreta tijela, mišićnom slabošću i problemima s vidom. Još jedan znak nedostatka je oslabljeni imunološki sustav.

Paradoks vitamina E

Žurba s dopunjavanjem naše prehrane antioksidansima, uključujući vitamin E, možda nije najbolji način djelovanja. Neki stručnjaci tvrde da uzimanje velikih doza bilo kojeg antioksidansa nema stvarnu preventivnu ili terapijsku vrijednost ako nemate nedostatak vitamina E.

Opreza nikad dosta

Prekomjeran unos vitamina E putem svakodnevnih namirnica je gotovo nemoguć. Ipak, na oprezu moraju biti ljudi koji uzimaju vitamin E u obliku dodataka prehrani. On ima antikoagulativno djelovanje, pa njegove velike doze pojačavaju djelovanje lijekova antikoagulanasa i stvaraju rizik za unutrašnje krvarenje. Osim toga, dodaci prehrani s vitaminom E mogu utjecati na učinak kemoterapije te njegovo dugotrajno uzimanje u većim količinama povećava rizik za pojavu raka prostate i zatajenja srca. Dakle, uzimate li lijekove, prije uzimanja vitamina E kao dodatka prehrani obvezno se posavjetujte s liječnikom.

La PIEL proizvodi u kojima je jedan od sastojaka vitamin E:

Sugar BABE (kliknite za više) - Za nevjerojatno mekanu, nahranjenu, glatku i mirišljavu kožu. Obnavlja njezin površinski sloj i time pomaže kod uraslih dlačica, manjih strija i manjih ožiljaka.

„KISS ME“ Lip Balm (kliknite za više) - Prirodna formula obogaćena vitaminima i hranjivim sastojcima.

Kiss Me Balzam Za Usne La PIEL Lana Jurcevic

3 komentara

  • Možemo li unjeti previše vitamina e? Ima li kakve negativne posljedice? Hvala

    Lana
  • Tek sad shvacam zasto mi je mama toliko govorila: ‘falee ti vitaminii’ 😁

    Ema
  • znala sam da su vitamini vazni za zdravlje,al tolikooo 😮😮

    Dora

Komentiraj

Komentari moraju biti odobreni prije objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 40 € (301,4 kn) i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo visokokvalitetne sastojke koji dubinski njeguju Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.