Vitamin F- sastojak za sve tipove kože – La PIEL
VAŠA KOŠARICA
No item added.
Uspješno! Popust se primjenjuje na naplati.
Kod nije valjan.
Primjeni kod
Nastavi kupovinu
''KISS ME'' lip balm
''KISS ME'' lip balm
€3,45
25,99 HRK
Coffee BABE
Coffee BABE
€19,80
149,18 HRK

Vitamin F- sastojak za sve tipove kože

Vitamin F i sve njegove blagodati!

Što se tiče njege kože, postoji pregršt vitamina koje svi znamo, volimo i vjerujemo kako mogu transformirati naš ten. Stručnjaci zagovaraju vitamin C zbog njegovih sjajnih učinaka i sposobnosti zaštite od onečišćenja, vitamin E zbog njegovih intenzivno hidratantnih svojstava i moći da zaštiti od oštećenja okoliša, i vitamin A (iz kojeg se dobiva čudesni sastojak retinol) za piling kože i minimiziranje problema kao što su akne, hiperpigmentacija i tanke bore. No, postoji još jedan vitamin koji se natječe za mjesto u vašem arsenalu za njegu kože, a iako je trenutno još neopjevani junak u sferi ljepote, on to definitivno ne bi trebao biti. Misleći na njegu kože, mnogi stručnjaci sa sigurnošću govore da bi vitamin F trebao biti novi BFF Vaše kože.

Što je vitamin F?

Vitamin F Serum Korak U Njezi Koze Za Lijepu Kozu
Iako Vam se čini da je vitamin F vitamin, on to zapravo nije, barem ne prema standardnoj definiciji. Vitamin F točnije odgovara opisu masti, odnosno esencijalne masne kiseline ili lipida. Masti su također poznate i kao lipidi i nevjerojatno su važne kada je u pitanju održavanje jakog i zdravog zaštitnog sloja kože koji se još naziva stratum corneum. Vitamin F je pojam koji se odnosi na kombinaciju dviju esencijalnih masnih kiselina: linolna kiselina (LA) i alfa-linolenska kiselina (ALA). ALA je alfa-linolenska kiselina (ALA) koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, a LA je linolna kiselina koja je bogata omega-6 masnim kiselinama. Njihova je zadaća regulacija zdrave funkcije tijela, što uključuje i zdravlje kože. Kombinacija ALA i LA masnih kiselina, odnosno vitamin F, nudi i mnoštvo zdravstvenih blagodati kao što su smanjena upala, poboljšanje srčanog zdravlja, podrška mentalnom zdravlju, i kontrolirani šećer u krvi.

 

Kako vitamin F djeluje?

ALA i LA klasificirane su kao esencijalne masne kiseline, što znači da naše tijelo ne može samostalno proizvoditi te masne kiseline. Međutim, obje su neophodni sastojak za održavanje redovitih funkcija u našem tijelu, uključujući zdravlje mozga, srca, hormona, imunološkog sustava i kože. Zbog toga što ih naše tijelo ne može samo proizvoditi, svoje potrebe za esencijalnim masnim kiselinama moramo dobiti putem vanjskih izvora. Da, dobro ste pročitali - Vašem tijelu, da bi ispravno funkcioniralo, potrebne su LA i ALA, zajedničkim nazivom vitamin F. Ali zašto ih se naziva ključnima za normalan rad ako ih naše tijelo ne može samo proizvesti? Tehnički, ljudi mogu dobiti sav vitamin F koji im je potreban prehranom, ali postoji još jedan način: kozmetički proizvodi obogaćeni vitaminom F.

I LA i ALA masne kiseline utječu na imunološki odgovor i upalu u našem tijelu pa budući da LA i ALA igraju veliku ulogu u našim staničnim membranama i imunološkom zdravlju, one, odnosno vitamin F igra i veliku ulogu u našoj koži. Ta uloga vitamina F može se sažeti u dvije riječi: zaštitna barijera.

Da bi ostala hidratizirana, koži je potreban mehanizam za zadržavanje vode unutar slojeva kože, sprječavajući je da isparava iz stanica. Masne kiseline važne su sastavnice mnogih slojeva kože kako bi održale njezinu funkciju: održavanje zadržavanja vode, zadržavanje esencijalnih hranjivih sastojaka unutra i toksina iz okoliša izvana. Drugim riječima, vitamin F pomaže za blokiranje vlage i zadržavanje toksina i bakterija, za liječenje postojećih oštećenja kože i sprječavanje suhoće, grube teksture, povećane osjetljivosti, za alergije, upale, starenje i stanja kože (rozaceja, akne, ekcemi i atopijski dermatitis). To su u osnovi sva moguća stanja i problemi kože, pa sa sigurnošću možemo reći da je vitamin F u njezi kože prilično univerzalan i važan.

Osim u kozmetičkim proizvodima za njegu kože u koje je vitamin F direktno dodan kao sastojak, vitamin F možete pronaći i u nekima od Vaših omiljenih biljnih ulja. Vitamin F je sadržan npr. u ulju suncokreta, šafranike, noćurka, sjemenki šipka, lana, sjemenki brusnice, avokada, masline i konoplje, pa možemo reći da su ta ulja veliki izvori vitamina F. 

 

Koje su prednosti korištenja vitamina F u njezi kože?

  • Zadržavanje vlage - Budući da se smatra omega-6 esencijalnom masnom kiselinom, vitamin F kada se koristi na koži postaje ceramid, odnosno hidratantni sastojak koji je također zaslužan za zaštitu kožne barijere i zadržavanje vlage. U kozmetici nam linolenska kiselina služi kao sastojak koji pomaže očuvati optimalni nivo vlage u koži i samim time zdravu razinu elasticiteta.
  • Zaštita kožne barijere - Bez vitamina F ugrožena je naša kožna barijera. Kako starimo, naša barijera počinje postajati porozna i ako barijeru kože pogledate pod mikroskopom, na njoj ćete vidjeti male rupe. Takva koža može postati gruba i ispucala, a do toga dolazi jer ne unosite dovoljno masti. To nas dovodi do važnosti primjene vitamina F u njezi kože za obnavljanje te funkcije barijere. Ovo je također vrlo važno napomenuti ako volite razne korake u njezi kože i investirate u skupe kozmetičke proizvode. No ako nemate dobru kožnu barijeru, zapravo gubite i vrijeme na njegu kože, a i novac na skupe proizvode, jer ako Vaša koža ne funkcionira pravilno, manja je vjerojatnost da će raditi svi skupi sastojci koje nanesete na kožu.
  • Smanjenje upale -  Vitamin F može biti izuzetno koristan za one koji imaju upalne probleme s kožom, poput dermatitisa i psorijaze. Vitamin F pomaže smanjiti upalu, kao i regulirati zdrav rad stanica i pretjerani gubitak vode.
  • Borba protiv akni - Istraživanja pokazuju da su oni koji imaju akne lokalnom primjenom vitamina F uspjeli smanjiti njihovu veličinu za 25% u samo mjesec dana. Osim toga, vitamin F regulira metabolizam stanica, odnosno pospješuje proces zacjeljivanja, te djeluje kao protuupalni agens što je izuzetno bitno kod tretiranja kože sklone upalnim procesima poput akni, a odlično je tolerira čak i vrlo osjetljiva koža. Ako imate kožu sklonu aknama, primjena vitamina F može smanjiti crvenilo i suhoću što može biti nuspojava proizvoda od akni.
Vitamin F Za Zdravu I Lijepu Kozu
  • Zaštita od UV zraka - Jedna od važnih blagodati vitamina F je sposobnost pretvaranja u spojeve koji pokazuju upalna i imunološka svojstva koja mogu promijeniti stanični odgovor naše kože na ultraljubičasto svjetlo. To u osnovi znači da može smanjiti upale i pojačati oporavak od izloženosti okolišu koji šteti zdravim stanicama kože i pružiti dodatni sloj sustavne foto-zaštite, ako Vam se nekih dana dogodi da zaboravite nanijeti kremu sa zaštitinim SPF faktorom.
  • Borba protiv psorijaze - Vitamin F najbolji je za pacijente s vrlo osjetljivom kožom i stanjima kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, seboreični dermatitis, rozacea i koža sklona aknama.
  • Blokiranje nadražujućih sastojaka - Vitamin F poznat je i kao linolna kiselina, esencijalna masna kiselina koja se koristi za izradu ceramida koji pomažu u izgradnji najudaljenijeg sloja kože. Oni osiguravaju "cement " kako bi održali stanice na okupu i na taj način blokirali nadražujuće tvari, UV svjetlost, zagađivače i pokazali protuupalna svojstva.
  • Pružanje blistavog sjaja - Općenito, svi koji traže zdraviji i mladolik ten, od česte upotrebe masnih kiselina poput vitamina F mogu imati koristi, npr. kako bi se izbjegla suhoća, gruba tekstura, iritacija, alergije, upale i drugi znakovi starenja.
  • Smirivanje ugrožene kože - Vitamin F je odličan za one s kroničnim kožnim oboljenjima koje karakterizira ugrožena funkcija kožne barijere, jer smiruje upalu i smiruje problematičnu kožu.

 

Ima li vitamin F nuspojave i kako ga koristiti?

Vitamin F nema poznatih nuspojava, ali pod uvjetom da ga upotrebljavate prema uputama. Vitamin F može se koristiti ujutro ili navečer, no ako proizvod sadrži i retinol ili komponentu vitamina A, najbolje je koristiti ga prije spavanja. To je zato što proizvodi s retinolom i vitaminom A mogu uzrokovati crvenilo ili isušivanje, stoga budite oprezni.

Vitamin F može se naći u raznim oblicima i sastojak je mnogo različitih proizvoda za njegu kože. Od seruma preko ulja do krema, vitamin F dragocjen je sastojak koji koriste mnogi proizvođači. Ispravan način upotrebe razlikuje se ovisno o proizvodu, ali ako koristite čisti oblik ulja, možete ga koristiti i ujutro i navečer kao dio Vaše svakodnevne rutine. Kao opće pravilo, s upotrebom je najbolje početi polako.

Inače, može se koristiti jedan do dva puta dnevno, ali najbolje je započeti jednom dnevno kako biste vidjeli kako Vaša koža reagira na vitamin F prije nego što ga počnete koristiti učestalo. Alternativno, možete stvoriti vlastitu masku miješanjem vitamina F u blagu kremu za lice ili serum. Ali pripazite da ulje dodate izravno u dio koji ćete dodati koži, a ne u cijelu staklenku ili bočicu jer možete poremetiti koncentraciju sastojaka u svom proizvodu i potencijalno smanjiti vrijeme poluraspada. Ako pak vitamin F koristite u obliku maske, pripazite da masku ostavite dovoljno dugo da sastojci prodru u kožu.

 

Hrana bogata vitaminom F

Esencijalne masne kiseline, odnosno vitamin F, ljudsko tijelo ne može samo sintetizirati pa ih treba unijeti prehranom. Dvije su obitelji omega masnih kiselina:  omega-3, koji su derivati linolenske kiseline i omega-6, koji su pak derivati linolne kiseline. Oni imaju ključnu ulogu u imunološkim i protuupalnim procesima, te proizvodnji hormona bitnih za održavanje mladolikog izgleda kože. 

Hrana Bogata Vitaminom F

Vitamin F možete dobiti iz sve masne hrane životinjskog podrijetla, što ste možda obično naviknuli izbjegavati. Omega-3 i omega-6 masne kiseline možete dobiti i iz mesa, a posebno riba kao što su losos, pastrva, skuša i tuna koji sadrže mnoge od ovih zdravih masti. Uz to, vitamin F sadrži i ulje sjemenki grožđa, laneno ulje i ulje klica i orašastih plodova. Uvijek birajte sirove orašaste plodove, a ne pržene, jer Vam mogu pomoći da dobijete vitamin F, koji je u velikim količinama prisutan u uljima orašastih plodova. 

Omega-6 masne kiseline, koje se nalaze u nerafiniranim bučinim, bademovim, maslinovim, kukuruznim, suncokretovim i pšeničnim uljima, te u dragocjenom ulju cedra, koje se može naći u ljekarnama, u prirodi su raširenije. Sjemenke kikirikija, pistacija, cedra i bundeve su vitaminske F bombe.

Kao što vidimo, vitamin F može se dobiti u mnoštvu izbora hrane, također i u bademima, chia sjemenkama i žumanjcima, dok je možda najvažniji izvor vitamina F sjeme lana.

 

Nedostatak vitamina F

Kao što smo mogli vidjeti do sad, vitamin F sadrži supstance koje su bitne i neophodne za život, od koje se sintetiziraju druge zasićene masne kiseline. Ovaj vitamin F ima funkcije oporavka i stvaranja tkiva i stanica u tijelu. 

Kronični nedostatak vitamina F u organizmu doprinosi pojavi bolesti krvnih žila poput arterioskleroze, flebitisa, odnosno upale vena, tromboze, infarkta, te poremećaja jetre i kroničnih bolesti probavnog sustava kao što su dijareja i zatvor, ali doprinosi i smanjenju otpornosti na viruse i bakterije. 

Nedostatak vitamina F može uzrokovati akne, psorijazu ili ekcem. Mnoge kožne bolesti povezane su s nedostatkom vitamina F, kao i s nepovoljnim omjerom omega-3 i omega-6 kiselina u tijelu. Simptomi nedostatka vitamina F mogu uključivati ​​gubitak kose, probleme s bubrezima, srcem i jetrom. Nedostatak korisnih nezasićenih masti uzrokuje tendenciju prema polaganom oporavku organizma i osjetljivosti na infekcije. 

 

La Piel Glow Babe Prirodna Kozmetika By Lana Jurcevic Sadrzi Vitamin F

 

La PIEL Glow BABE (kliknite kako biste saznali više)  - Mirisna i sjajna vodica za lice i tijelo sadrži vitamin F, glicerin i pantenol, koji hrane, regeneriraju i štite kožu. Vitamin F  ima i protuupalno djelovanja, a pružit će Vam i njegu i obnovu oštećene i beživotne kože. Sjajna prašina (shimmer) daje najljepši izgled kože koji ste ikada zamišljali, a miris će Vas oboriti s nogu! 


2 komentara

  • vec duze vrijeme koristim Glow Babe i nemam bas nijednu zamjerku, predivno izgleda na koži a i daje najbolji osjecaj

    Ela
  • Ne znam da li zbog vitamina F, ali meni je vaš Glow Babe nešto najbolje što se desilo mojoj koži!! Ne samo da mi je koža lijepog tena nego i osjećam da svi sastojci zajedno rade baš ono što moraju

    Jelena

Komentiraj

Komentari moraju biti odobreni prije objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 40 € (301,4 kn) i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo visokokvalitetne sastojke koji dubinski njeguju Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.