Kokosovo ulje i sve njegove dobrobiti – La PIEL
VAŠA KOŠARICA
No item added.
Uspješno! Popust se primjenjuje na naplati.
Kod nije valjan.
Primjeni kod
Nastavi kupovinu
Silikonski kist za lice
Silikonski kist za lice
€10,60
79,87 HRK
Traka za kosu
Traka za kosu
€11,95
90,04 HRK

Kokosovo ulje i sve njegove dobrobiti

Kokosovo ulje naveliko se koristi u kozmetici. Koje su njegove dobrobiti?

Kokosovo ulje se dobiva prešanjem kopre – sušenog mesa kokosovog oraha, te iz kokosove palme. Redovito ga koristimo za njegu kože, uklanjanje šminke, kuhanje, njegu kose pa čak i zubi. 

Dostupne su različite vrste kokosovog ulja, a ljudi ih klasificiraju prema njihovom proizvodnom procesu.

Dvije su glavne vrste kokosovog ulja -  djevičansko kokosovo ulje i rafinirano kokosovo ulje. Djevičansko kokosovo ulje izrađeno je od svježih kokosovih oraha, a možda je bogatije antioksidantima i polifenolima. Rafinirano kokosovo ulje izrađeno je od suhog kokosovog mesa. Rafinirano kokosovo ulje može proći više koraka obrade, uključujući strojno prešanje za dobivanje ulja. Neki proizvođači mogu koristiti kemijska otapala, sredstva za izbjeljivanje.

Vrsta kokosovog ulja također ovisi o tehnici ekstrakcije. Kad proizvođači dobiju ulje bez upotrebe topline, nazivaju ga hladno prešanim kokosovim uljem. Ova vrsta može biti bogatija hranjivim tvarima. Ako postupak ekstrakcije koristi paru ili toplinu za istiskivanje ulja iz svježeg kokosovog mesa, to rezultira kokosovim uljem pod pritiskom. Općenito su najmanje obrađene vrste kokosovog ulja, poput hladno prešanog djevičanskog kokosovog ulja, zdravije opcije. Kako bi kokosovom ulju pomogli da ostane čvrsto na toploj temperaturi, proizvođači ga mogu hidrogenirati, što znači da se tretira vodikom. Dobiveni proizvod bogat je umjetnim trans-mastima. Američko udruženje za srce (AHA) kaže da njihova konzumacija povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Međutim, čini se da se ovo upozorenje ne odnosi na stavljanje kokosovog ulja na kožu.

Osoba može koristiti bilo koju vrstu kokosovog ulja na koži.

Kokosovo Ulje U Njezi Koze Tijela Lica Kose Benefiti Dobrobiti La Piel

Kokos kao biljka tijekom cijele godine donosi plod. Studije pokazuju da je svaka biljka kokosa jedinstvena po postotku laurinske masne kiseline koju sadržava. No, neovisno o tome, konzumacija kokosovog ulja nikako ne može biti pogrešan odabir posebno kada su u pitanju zdravlje kose i kože, borba s viškom kilograma itd. Kokosovo ulje jedan je od najbogatijih izvora zasićenih masnih kiselina.

Najveći broj masnih kiselina u prehrani su dugolančane masne kiseline, ali se srednje masne kiseline kokosova ulja ponašaju u metabolizmu drugačije.One idu ravno u jetru iz probavnog trakta, gdje se koriste kao brzi izvor energije ili se pretvore u ketonska tijela, što može imati terapeutski učinak na bolesti mozga poput epilepsije i Alzheimerove bolesti. Ulje kokosa ili kokosovo ulje pokazalo je učinkovitost u brzom podizanju energije, a koristi se i kao prirodna zaštita od sunca.  

Kokosovo ulje sastavni je dio mnogih južnoazijskih dijeta. U početku je kokosovo ulje klasificirano zajedno sa zasićenim namirnicama s masnim kiselinama i kritizirano zbog negativnog utjecaja na zdravlje. Međutim, istraživačke studije pokazale su da je kokosovo ulje bogat izvor masnih kiselina srednjeg lanca. Unatoč svim zdravstvenim blagodatima, konzumacija kokosovog ulja i dalje je podcijenjena zbog nedostatka dodatnih znanstvenih dokaza. Iako studije provedene u azijskim zemljama tvrde da imaju povoljan utjecaj na zdravlje srca i lipidni profil seruma, ograničenja u broju studija provedenih među zapadnim zemljama sprječavaju potvrđivanje stvarne vrijednosti kokosovog ulja. Stoga se predlažu dugoročne opsežne studije s odgovarajućom metodologijom kako bi se razjasnile sve kontroverze i zablude o potrošnji kokosovog ulja.

Neprocesuirano kokosovo ulje bogato je vitaminom E (Naš piling za tijelo je obogaćen vitaminom E koji ima umirujuće i njegujuće djelovanje) proteinima te laurinskom, kaprinskom i kaprilnom kiselinom koje su poznate po antifungalnim svojstvima. Zbog visokog udjela zasićenih masnih kiselina, kokosovo ulje također pomaže vratiti prirodnu barijeru kože.

Ljekovitost kokosovog ulja

Zbog velikog udjela laurinske kiseline, kokosovo ulje ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje. Ono pospješuje apsorpciju vitamina, minerala i aminokiselina, jača imunitet i poboljšava opće zdravlje tijela. Zahvaljujući svom specifičnom kemijskom sastavu, ulje kokosa jedno je od najhranjivijih sredstava za našu kožu, kosu i nokte, a njegov smirujući miris ublažava svakodnevni stres.

Trenutno na tržištu ima veliki broj proizvoda sa kokosovim uljem, a naše multinamjensko maslac ulje Beach BABE (kliknite i saznajte više) osim što sadrži kokosovo ulje sadrži i hijaluron koji održava vlažnost i elastičnost kože, arganovo ulje i orahovo ulje koji također njeguju i hidratiziraju kožu. Kokosovo ulje ima i svoj prirodan SPF što ga čini pogodnim za proizvode za zaštitu od sunca. Naš Sun BABE SPF 30 (kliknite i saznajte više) za tijelo i Sun BABE SPF 50 (kliknite i saznajte više) za lice, osim što sadrže kemijske UV filtere koji štite našu kožu od štetnih UV zraka, sadrže i ulja koja imaju svoj prirodan SPF (kokosovo ulje, ulje manga, ulje badema, ulje mrkve, ulje mandarine i maslinovo ulje).

Gotovo 50% masnih kiselina u kokosovom ulju jest 12-ugljična laurinska kiselina. Laurinska kiselina i monolaurin (monoglicerid koji nastaje kao posljedica enzimatskog probavljanja kokosovog ulja) mogu ubiti štetne bakterije, viruse i gljivice, tj.patogene tvari. Kokosovo ulje puno je zasićenih masti koje zapravo ne štete profilu masnoća u krvi kao što se prije mislilo. Zasićene masti povećavaju dobar kolesterol u tijelu, smanjuju količinu lošeg. Također, kokosovo ulje odnosno ulje kokosa, poboljšava faktor koagulacije krvi i antioksidativni status.

Kokosovo ulje i njega kože

Kokosovo Ulje I Njegovi Benefiti U Njezi Koze Tijela Lica I Kose

 Kokosovo ulje Idealno je za njegu svake kože. Djeluje kao antioksidans i sprječava ubrzano starenje kože i stvaranje bora. Kožu dubinski vlaži i hrani te povećava njezinu elastičnost. Može se koristiti i kod kožnih bolesti. Nanošenjem ulja kokosa na kožu stvara zaštitnu barijeru i sprečava prodiranje bakterija u pore kože. Uklanja mrtve stanice kože lica i pomlađuje kožu. Izrazito je nježno te se može koristiti kao prirodno sredstvo za skidanje šminke. Idealno je za njegu kože prilikom i nakon depilacije, u njezi grube kože stopala, za ispucalu kožu ruku u vrijeme hladnih zimskih dana. 

Ako želite pojednostaviti svoju skincare rutinu, pokušajte posegnuti za kokosovim uljem umjesto losiona za tijelo. Ulje je najznačajniji multitasker - dakle, savršeno za one koji ne žele potrošiti puno vremena na pripremu. Za ljepotu, kokosovo ulje bogato je masnim kiselinama srednjeg lanca, što pomaže zadržati vlagu u koži, dok joj pomaže da izgleda i osjeća se svilenkasto glatko. 

Kokosovo ulje pomaže i  u eksfolijaciji mrtvih stanica kože, čineći vašu kožu glađom. Isto tako s njim možete skinuti šminku nakon dugog dana. Ulje ne samo da privlači nečistoće i nakupine, već je također prirodno antibakterijsko i antifungalno sredstvo. Ali kao i kod svega što nanosimo na kožu, kvaliteta je ključna. Nekvalitetno kokosovo ulje može biti visoko prerađeno (i moguće onečišćeno), što može dovesti do izbijanja i drugih iritacija kože. Da biste bili sigurni, preporučuje da se pri odabiru držite određene formule,  koristite samo pročišćeno, hladno prešano kokosovo ulje u tekućem obliku. Da biste ulje koristili kao sredstvo za uklanjanje šminke, jednostavno ga utrljajte u dlanove da se zagrije, a zatim njime počnite masirati lice, polako otapajući prljavštinu nakon radnog dana. Za kraj isperite toplom vodom i osušite.

Dobrobiti kokosovog ulja za kožu

  • Pomaže hidratizirati kožu
  • Omogućuje brže zarastanje i obnovu kože
  • Brzo se upija
  • Umiruje nadraženu kožu (osipe, alergije i upalna stanja)
  • Antifungalno djelovanje
  • Antibakterijsko djelovanje (uništava površinske bakterije)
  • Štiti kožu od slobodnih radikala

Kokosovo ulje i kosa

 Kokosovo ulje za kosu možete koristiti kao balzam, kao masku ​​za kosu ili tretman za vlasište kako biste dobili sjajnu i zdravu kosu. Može se koristiti prije i poslije pranja kose kako bi se spriječilo oštećenje i održala sjajna i zdrava kosa.

Kokosovo ulje održava stalnu vlažnost kose, njezinu boju i sjaj. Redovitom upotrebom kokosovog ulja, njegujete i jačate folikulu kose, ubrzavate rast vaše kose i uklanjate perut. Idealno je i za povećanje volumena tanke i slabe kose.

Masku za kosu možete napraviti u kombinaciji kokosovog ulja s uljem čička i maslinovim uljem. Masku nanesite jednom tjedno, minimalno dva sata prije pranja kose. Prvi rezultati vidljivi su već za mjesec dana.

Kokosovo ulje za brži rast kose

Koristite kokosovo ulje kao prirodan način za brži rast vaša kose. Vitamini i esencijalne masne kiseline koje se prirodno nalaze u kokosovom ulju neguju vlasište i pomažu u uklanjanju nakupljenog sebuma iz folikula kose. Koristite ulje kao dnevni tretman a napisati ćemo i prijedlog na koji način:

Na kraju dana ili kratko prije spavanja, operite kosu prirodnim šamponom. Nanesite malu količinu kokosovog ulja u manju od dvije posude i otopite ga. Kad se kokosovo ulje potpuno otopi, pričekajte da se malo ohladi i prstima lagano masirajte ulje u vlasište. Ostavite ulje cijelu noć na kosi za bolje rezultate.

Kokosovo ulje za kosu čini izvrsnu prirodnu zaštitu od sunca. Ujutro nanesite kokosovo ulje kako biste zaštitili kosu. Tada ste sigurni da ste zaštitili svoju kosu i možete izaći na sunce.

Maska Za Kosu Od Kokosovog Ulja

Je li kokosovo ulje štetno? 

Kokosovo ulje za kosu se općenito smatra sigurnim za nanošenje na kožu i kosu. Međutim, ukoliko se previše koristi, može uzrokovati nakupljanje ulja na kosi i vlasištu. To može učiniti vašu kosu masnom, slijepljenom i beživotnom, posebno ako imate vrlo tanku kosu.

Da biste to izbjegli, svakako počnite sa malom količinom i počnite utrljavati kokosovo ulje kroz kosu, od središnjeg dijela glave do kraja. Ono što je važno spomenuti je upravo količinu kokosovog ulja koja će vam trebati. Najbolji pristup je započeti sa najmanjom količinom za koju mislite da će vam trebati i od te količine postupno povećavati. Ako imate kratku ili vrlo finu kosu, koristite samo jednu čajnu žličicu.

*više o benefitima i utjecaju kokosovog ulja na zdravlje i kožu možete proučiti u znanstvenom radu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022082/
 

 


2 komentara

  • Već neko vrijeme stavljam kokosovo ulje na kosu i mogu potvrditi sve što ste napisali. Super je!

    Anamarija
  • Znaci cisto kokosovo ulje kakvo imam doma mogu umasirati na lice i koristiti za skincare? Sad bi se najradje okupala u kokosovom ulju hehe

    Valentina

Komentiraj

Komentari moraju biti odobreni prije objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 40 € (301,4 kn) i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo visokokvalitetne sastojke koji dubinski njeguju Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.