Arganovo ulje i sve njegove dobrobiti – La PIEL
VAŠA KOŠARICA
No item added.
Uspješno! Popust se primjenjuje na naplati.
Kod nije valjan.
Primjeni kod
Nastavi kupovinu
Silikonski kist za lice
Silikonski kist za lice
€10,60
Traka za kosu
Traka za kosu
€11,95

Arganovo ulje za njegu tijela, lica i kose

Zašto koristiti argan i arganovo ulje u njezi kože tijela, i kose? 

Svi su čuli za arganovo ulje i mnogi uživaju u njegovim benefitima, no malo nas zapravo zna ponešto o arganu. Što je točno argan i gdje raste? Argan endemsko je stablo vapnenačke polupustinjske doline Sous u jugozapadnom Maroku te regije Tindouf u Alžiru.

Jedina je vrsta u rodu ArganiaStablo argana naraste 8 do 10 m u visinu, a može živjeti 150 do 200 godina. Stablo je trnovito sa kvrgavim deblom, listovi su mali, 2 do 4 cm dugi, ovalni sa zaobljenim vrhom.U središtu ploda je vrlo tvrd orah koji sadržava jednu do tri male, uljem bogate sjemenke.

Plodovi su zreli u lipnju i srpnju, a potrebno im je više od godinu dana kako bi sazrijeli. Šume argana u sjevernoj Africi pokrivaju približno 8,280 km2 te su pod zaštitom UNESCO-a kao poseban rezervat biosfere. 

Prije berbe argana, stada koza se drže podalje od nasada koji su vrlo često čuvani. Pravo na sakupljanje plodova uvjetovano je zakonom i plemenskim tradicijama Berbera. U vrijeme berbe na stabla se puštaju koze. Ulje od plodova koji su prošli kroz probavni trakt koza je neugodnog okusa te se ne koristi u prehrambene svrhe već se na taj način odvaja meki dio ploda koji se koristi kao stočna hrana.

 

 

Arganovo Ulje Za Kozu Lica I Tijela I Njegu Kose 

Fizički najzahtjevnija radnja u postupku tradicionalne proizvodnje ulja argana je razbijanje jezgre (oraha), najčešće uz pomoć dva kamena. Sjemenke se izdvajaju te blago preprže( u suvremenoj proizvodnji za kozmetičku industriju najkvalitetnija ulja su od neprženih sjemenki argana). Prepržene sjemenke se melju u pastu uz dodatak malo vode u kamenim prešama. Tako dobivena pasta se ručno cijedi te se na taj način odvija ekstrakcija biljnog ulja.

 To je vrlo zahtijevan i dugotrajan postupak što ovo ulje čini vrijednim i rijetkim finalnim proizvodom. Industrija ljepote prepoznala je čari argana te se danas smatra jednim od najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja, a žene diljem svijeta ne dvoje izdvojiti novac za bočicu ovog tekućeg zlata.

Sastav arganovog ulja

Arganovo ulje je jedno od najmoćnijih anti-age ulja na svijetu, zahvaljujući svom bogatom sastavu hranjivih nutrijenata.
Sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), sterole, vitamin E, minerale i karotenoide.
  • Vitamin E - sadrži snažna antioksidacijska svojstva. Nezamjenjiv je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suhog vlasišta.
  • Karoteni - štite kožu od UV zračenja.
  • Esencijalne masne kiseline - sprečavaju upalne procese na koži hidratizirajući je i jačajući u isto vrijeme.
  • Skvalan - štiti od raka kože i pomažu smiriti iritiranu kožu.
  • Ferulinska kiselina - stabilizator vitamina C i E te ona udvostručuje njihovo djelovanje.
  • Polifenoli - sadrži prirodne spojeve iz biljaka koji imaju protuupalno i regenerativno djelovanje na kožu.
Arganovo ulje pogodno je za sve tipove kože, a mogu ga koristiti i trudnice i  djeca. Njeguje i hidratizira suhu kožu, pomaže kod dermatitisa i psorijaze te sprječava infekcije.

Dobrobit arganovog ulja možete osjetiti i kroz nekoliko La PIEL proizvoda:

  1. jedan od La PIEL-ovi bestsellera - Beach BABE (kliknite i saznajte više) multinamjensko maslac-ulje sa šljokicama, proizvod koji sadrži  arganovo ulje uz hijaluron, kokosovo ulje i orahovo ulje. 
  2. Hydra BABE mlijeko za tijelo (kliknitei saznajte više) i Sugar BABE piling za tijelo (kliknite i saznajte više) u svojem sastavu također sadrže ulje argana. 
  3. Maska za lice (kliknite i saznajte više) iz naše LAB kolekcije sadrži u sebi 7 aktivnih sastojaka, (ceramidi, niacinamid, copper peptidi, hijaluronska kiselina, kolagen, pantenol, vitamini (E i F)), 10 biljnih ekstrakata i 6 ulja među kojima je i ulje argana koje omogućava koži hidrataciju, ublažuje ju i smanjuje crvenilo i iritacije.

Djelovanje arganovog ulja

  • u liječenju reumatskih i artritičnih oboljenja
  • za prevenciju nastanka raka 
  • u kozmetici

U kozmetici je iznimno popularno korištenje arganova ulja zbog visokog sadržaja masnih kiselina koje imaju sposobnost regeneracije kože i održavanja ravnoteže vode i lipida, čime se sprečava sušenje kože i gubitak elastičnosti, a preveniraju i nastanak bora.

U borbi protiv bora važnu ulogu ima i vitamin E, koji se također nalazi u arganovu ulju. Kao jak antioksidans, vitamin E ima sposobnost neutralizacije slobodnih radikala i tako usporava proces starenja.

Argan i anti-age njega 

Ako se arganovo ulje koristi za dnevnu njegu, najbolje je na lice prvo nanijeti odgovarajući toner, a potom ga namazati uljem dok se koža još nije sasvim osušila. Tako, ustvari, na lice nanosite jednu inačicu kreme bez emulgatora jer koža istovremeno dobiva i masnu i vodenu fazu (koje su osnovni sastojci svake kreme).

Osim u borbi protiv starenja, arganovo ulje je pokazalo dobro djelovanje u regeneraciji oštećene kože, a pomaže i u tretmanu ožiljaka koji su nastali kao posljedica vodenih kozica i akni. Dok mnoga ulja nisu prikladna za njegu masne kože i kože sklone aknama, arganovo ulje se, zbog visokog udjela antioksidansa (vitamin E, nezasićene masne kiseline i fitosteroli), preporučuje za tretiranje kože s pretjeranim izlučivanjem sebuma. Naime, znanstvenici istražuju mogućnosti topičke primjene arganova ulja zbog njegove sposobnosti da kontrolira lučenje sebuma, balansira suvišne masnoće kože i poboljšava izgled masne i mješovite kože.

Arganovo ulje je djelotvorno i kod kožnih iritacija i upala, u prevenciji nastanka strija, za njegu masne kože, kose i nježne dječje kože. 

Argan - zaštitnik srca i krvnih žila

Postoje i neka novija istraživanja koja pokazuju da je djevičansko arganovo ulje korisno kod mnogih kardiovaskularnih bolesti. Pripisuje mu se i moguće snižavanje kolesterola, LDL lipoproteina i triglicerida te antioksidativne osobine.

Kako je arganovo ulje bogato masnim kiselinama, fenolnim komponentama, skvalenima, sterolima i tokoferolima, proučava se i njegov potencijalni antikancerogeni učinak.

Mnogi istraživači sugeriraju da redovita uporaba arganova ulja osnažuje antioksidativni status organizma i snižava kolesterol, te tako ima perspektivu za korištenje u smanjenju rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Njega kose i arganovo ulje

Arganovo ulje za kosu je pravi spas za suhu, oštećenu i ispucalu kosu. Njegova hranjiva svojstva dubinski njeguju vlasi, obnavljaju ispucale vrhove i vraćaju kosi sjaj. Ulje štiti kosu od vanjskih štetnih faktora, poput topline, UV zračenja i zagađenja, čime se smanjuje oštećenje i gubitak vlage. Dovoljno je nanijeti nekoliko kapi na kosu nakon pranja kako bi kosa bila glatka, sjajna i zdrava.

 

Njega Suhe I Ispucale Kose Arganovo Ulje
Čisto arganovo ulje možete nanositi na kosu umjesto regeneratora, no pripazite na količinu ulja. Nakon pranja, na kosu umjesto regeneratora nanesite 2-3 kapi arganovog ulja tako da ih protrljate među prstima i nanesete na vrhove kose. Više kapi nije potrebno jer će vam se u tome slučaju kosa pretjerano zamastiti.
Arganovo ulje za kosu najbolje je nanijeti poslije pranja, kada je kosa još mokra. Osim što će pomoći da se kosa brže osuši i raščešlja, biti će najdjelotvornije jer će je nahraniti od korijena do krajeva, i učiniti sjajnom. Međutim, arganovo ulje možete nanositi i na potpuno suhu kosu, uvijek kada je potrebna dodatna njega. Zbog njegove specijalne formule, kosa će oživjeti, bez dodatnog mašćenja. Dovoljno je svega nekoliko kapi, koje ćete ugrijati između dlanova i ravnomjerno nanijeti po kosi i umasirati u kožu glave.
Savjet više je da arganovo ulje u malo većoj količini nanesete kao balzam i kosu isperete hladnom vodom. Ne zaboravite ulje blago umasirati u kožu glave. Ono će učiniti da kosa sjaji kao nakon upotrebe najskuplje maske. Ukoliko nanesete manju količinu, ne morate je ni ispirati, već kosu zamotajte u ručnik, koji će pomoći da ona bolje upije ovo čudesno ulje.

Arganovo ulje tako:
  • hrani kosu i daje joj sjaj
  • njeguje ispucale vrhove
  • štiti kosu od vjetra, fena, sunca i morske soli
  • pomaže u raščešljavanju kose
  • smanjuje izlučivanje sebuma (ulja)
  • sprječava nastajanje prhuti
  • potiče rast kose

Njega lica i tijela s arganovim uljem

Arganovo ulje za lice jedno je od najboljih prirodnih ulja koje možete koristiti u svojoj skincare rutini. Zbog visoke koncentracije vitamina E i nezasićenih masnih kiselina, ono dubinski hidratizira kožu, pomaže u borbi protiv suhoće i iritacija te smanjuje pojavu bora. Osim toga, njegovo protuupalno djelovanje čini ga idealnim za osobe s osjetljivom kožom ili onima koji pate od akni. Arganovo ulje uravnotežuje proizvodnju sebuma, smanjuje upale i ostavlja kožu mekom i blistavom.

Arganovo ulje za tijelo pruža intenzivnu hidrataciju i pomaže koži da zadrži elastičnost, čineći je mekom, glatkom i zdravom. Bogato je antioksidansima koji pomažu u prevenciji starenja kože, a također smanjuje pojavu strija i smiruje iritacije. Njegova lagana, ali bogata tekstura brzo se upija u kožu, bez ostavljanja masnog traga, pa je idealno za svakodnevnu upotrebu na cijelom tijelu.

 Arganovo Ulje Za Njegu Koze Lica

 

  • može poslužiti kao serum za njegu lica
  • čisti mrtve stanice kože
  • hidratizira kožu
  • daje koži sjaj
  • ublažava bore i njeguje područje oko očiju
  • može poslužiti i kao piling za lice pomiješate li ga sa smeđim šećerom
  • rješava suhoću kože na laktovima i petama
  • smanjuje količinu sebuma i upalne procese
  • umanjuje akne
  • umanjuje strije
  • pomaže kod upalnih bolesti kože
  • pomaže kod opeklina, nadražene, oštećene i ispucale kože
  • potiče elastičnost i dubinski hrani kožu
  • njeguje usne (La PIEL lip balm koji između ostalih sastojaka sadrži i arganovo ulje)
  • hrani nokte i sprečava njihovo pucanje

Arganovo ulje za kožu djeluje kao snažan anti-age saveznik, zahvaljujući svom bogatom sastavu. Nezasićene masne kiseline i vitamin E pomažu koži da zadrži vlagu, smanjuju oštećenja uzrokovana UV zračenjem te pružaju prirodnu barijeru protiv štetnih vanjskih čimbenika

Ljekovita svojstva

Dvije žličice arganova ulja dnevno:

  • olakšava probavu 
  • snižava razinu kolesterola i lipida
  • blagotvorno utječe na rad jetre, reumatske i kardiovaskularne bolesti
  • jača obrambeni sustav organizma
  • korisno za upalu zglobova i reumatske probleme
  • moćan antioksidant
  • potiče cirkulaciju
  • poboljšava kapacitet mozga
  • djeluje kao prirodni afrodizijak

Na tržištu se pod nazivom arganovo ulje mogu naći i proizvodi koji nisu čisto arganovo ulje i koji sadrže sintetičke i štetne sastojke. Na etiketi proizvoda trebalo bi jasno pisati: „100% arganovo ulje“ ili „100% argania spinosa kernel oil“.
Čisto ulje argana trebalo bi imati blago orašast miris koji podsjeća na maslinovo ulje, ali sa orašastijom notom. Svilenkasto je i upija se u kosu i kožu u samo nekoliko minuta.
Na tržištu se mogu naći i ulja koja mirišu drugačije – nekvalitetno i pokvareno ulje, korisnici tvrde, miriši poput užegle masti, i izrazito je neugodno.
No, ako arganovo ulje nema tu isključivu orašastu notu, to ne znači nužno i da nije originalno.
Naime, miris arganovog ulja ovisi o nizu faktora – vrsti tla, vlažnosti, količini oborina i drugim klimatskim uvjetima prije sakupljanja, potom o vrsti obrade (u nekim dijelovima Maroka se zbog velike potražnje i mehanički obrađuje – hladno prešanje), a zatim i obrade za druge potrebe. Zapadnija tržišta traže arganovo ulje bez mirisa, primjerice, za kuhanje ili za proizvodnju kozmetičkih preparata.
 
Zato potražite ulje koje nose naziv organsko ili bio, kako biste bili sigurni da koristite kvalitetan proizvod. Čuvajte ga u staklenoj ambalaži, na tamnom mjestu. 

2 komentara

  • Nikad nisam koristila cisto arganovo ulje, a kao sastojak nisam ni znala da je u mnogim vasim proizvodima. Mozda zbog njega tolko volim sve vase proizvode, posebno Hydra Babe

    Lana
  • Jadnu bočicu arganovog ulja koristim samo za kosu, a nisam ni znala da mi želi doći i na lice 😂 Od sutra krećemo i s liceem

    Jelena

Komentiraj

Komentari moraju biti odobreni prije objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 40 € (301,4 kn) i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ne sviđa Vam se proizvod koji ste kupili? Pošaljite ga nazad i vraćamo Vam novac.

STRUČNOST I SIGURNOST

Vaša koža nam je najbitnija. Zbog toga koristimo samo visokokvalitetne sastojke koji dubinski njeguju Vašu kožu tijela i lica.

ODLIČNA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici tisuća predivnih i njegovanih žena koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.